Nieuwe Belgen willen meer buitenlanders in kieshokje

‘Iedereen moet stemmen’

‘Iedereen moet stemmen’

Schotenaars Olga Kouzemnkova en Jan Smeele. Foto: jaa

Schoten -

De Oekraïense Olga Kouzmenkova en de Nederlander Jan Smeele willen zoveel mogelijk niet-Belgen ervan overtuigen om zich op de kiezerslijst te laten zetten en te gaan stemmen op 14 oktober. ‘Ga stemmen, ook al versta je geen Nederlands’, luidt het.

Helemaal neutraal zijn ze niet, Olga en Jan. Smeele, die als werknemer van Shell dertien jaar geleden in Schoten terechtkwam, staat als Nederlander zelfs op de CD&V-lijst. Olga kwam, gevlucht uit thuisland Oekraïne, elf jaar geleden toevallig in Schoten terecht. Zij stelt zich niet verkiesbaar, maar steekt haar sympathie voor burgemeester Harrie Hendrickx (CD&V) niet onder stoelen of banken.

‘Toch is het er ons niet om te doen stemmen te ronselen voor mezelf of andere CD&V'ers’, zegt Jan Smeele, die intussen met pensioen ging. ‘In Schoten wonen zo'n 2.500 mensen met een andere dan de Belgische nationaliteit. Nog maar een handvol niet-Belgen heeft zich aangemeld als kiezer.’

Je woont in Schoten en je bent geen Belg: ga stemmen! Die boodschap zetten Olga en Jan in liefst negen talen in grote letters boven hun advertentie in een lokaal blad. ‘De gemeente mag niet in andere talen dan het Nederlands communiceren, maar wij wel. Op de infoavond zullen er tolken zijn. De aanwezigen zullen zich ter plaatse kunnen registreren. Wij doen de rest’, zegt Olga, tolk Nederlands-Russisch en Oekraïens bij de provinciale dienst welzijn en gezondheid.

Olga en Jan verwachten geen stormloop voor hun infoavond omdat ‘politieke betrokkenheid nu eenmaal tijd vraagt’. ‘Het is gewoon belangrijk dat mensen mee kiezen welk gemeentebestuur ze willen. Voor mij wordt het de eerste keer dat ik naar de stembus mag. De vorige keer woonde ik hier nog niet lang genoeg. Mijn dochter Irina (8) is nog te jong, maar zoon Ilya (18) gaat mee op 14 oktober. We zijn fier tot deze gemeenschap te behoren en je stem uitbrengen hoort daarbij.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio