Bekend paardenevenement bestaat al een eeuw

Feest van het Paard viert 100ste editie in stijl

Feest van het Paard viert 100ste editie in stijl

Paardenliefhebber Roger Decroos en organisator Gilbert Feryn bij de Franse draver Sibelle Pentière. Foto: pli

Krombeke/Poperinge -

De voorbije twee dagen stond in Krombeke alles in het teken van het paard. Het Feest van het Paard was aan zijn 100ste editie toe. Duizenden paardenliefhebbers tekenden present voor Krombeke Koerse, een volkse versie van Waregem Koerse.

Al in 1912 was het paard een heel bijzondere aantrekkingspool voor Krombeke. Vroeger waren er straatpaardenkoersen, tot die in 1994 onder druk van Gaia verboden werden. Het bestuur van de vzw Folkloristische Paardenkoersen van Krombeke heeft dan gezocht om het Feest van het Paard een andere invulling te geven.

‘We hebben samen met Gaia en de burgemeester alles besproken', zegt de 74-jarige Gilbert Feryn, die al vele jaren betrokken is bij de organisatie van de paardenfeesten. ‘We hebben enkele moeilijke jaren gehad om onze paardenfeesten een nieuwe invulling te geven die voor het publiek ook aantrekkelijk is. Tussen 1994 en 2000 waren er geen paardenkoersen in Krombeke. Maar vanaf 2000 organiseren we nu paardenkoersen in een weide. Dat is heel diervriendelijk.'

Tweedaagse

Speciaal voor de 100ste verjaardag hebben ze er in Krombeke een tweedaagse van gemaakt, waarop heel wat te beleven viel. Zondag was er een show met het Vlaams en Belgisch trekpaard, een optocht van de Witsoone jachtruiters en een demonstratiewedstrijd mennen. Gisteren in de namiddag was er onder de noemer ‘Folkloristische verzameling voor paarden en pony's' een paardententoonstelling. Eén van de deelnemers was Roger Decroos uit Stavele. ‘Ik sta hier met Sibelle Pentière, een Franse draver van zes jaar oud. Het is een koetspaard, geen wedstrijdpaard. Ik kom al sinds 1997 naar het Feest van het Paard hier in Krombeke. De sfeer is hier uitstekend. Het is geen paardenmarkt. Hier worden geen dieren verhandeld, maar tentoongesteld', verduidelijkt Roger.

Er was wel een markt voor nieuwe en gebruikte paardenbenodigdheden. Om 17 uur startten de paardenkoersen met onder andere een koers met Belgische boerenpaarden en de Zesde Grote Steeple van Krombeke. Het Feest van het Paard in Krombeke was een echt volksfeest, met duizenden toeschouwers en veel ambiance. ‘De formule zoals we ze nu uitgewerkt hebben, is volledig naar mijn zin. Met de straatpaardenkoersen destijds lokten we misschien wel nog wat meer toeschouwers, maar ik ben tevreden met de huidige diervriendelijke organisatie', aldus Gilbert Feryn.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio