NSB en familie willen dat de gemeente de graven onderhoudt

Graven van oud-strijders liggen te verkommeren

Graven van oud-strijders  liggen te verkommeren

Secretaris Maria De Clercq (derde van rechts) en voorzitter Noël Van de Woestijne (uiterst rechts) van NSB Sleidinge willen dat de gemeente de graven van de oud-strijders onderhoudt. Foto: ivh

Sleidinge / Evergem -

Het schepencollege van Evergem gaat niet in op een vraag van het bestuur van de Sleidingse afdeling van de Nationale Strijdersbond van België (NSB) om de graven van de oud-strijders te onderhouden. Dat zet bij Sleidings NSB-bestuur kwaad bloed.

‘Op het erepark van de begraafplaats van Sleidinge zijn heel wat grafstenen zo zwaar vervuild zijn dat de identificatiegegevens van de overledenen niet meer leesbaar zijn', klaagt Maria De Clercq. Ze is de 75-jarige weduwe van oud-strijder Prosper Van Hulle en secretaris van NSB Sleidinge. ‘Mijn man overleed drie jaar geleden en is begraven op het erepark. Daar hebben alle overleden oud-strijders dezelfde grafzerk. Nog twee ericaplantjes ervoor zorgen voor uniformiteit. De fel vervuilde arduinsteen van sommige graven is een doorn in het oog. Ook de gedenksteen van mijn dooppeter Gustaaf Van Den Bulcke was heel vuil. Nadat ik die zerk had opgepoetst, pakte ik nog zeven andere grafstenen aan. Eigenlijk was dat niet mijn werk, maar ik stond er toch met mijn poetsgerief', zegt Maria.

NSB Sleidinge dankte het gemeentebestuur schriftelijk voor de verfraaiing van het erepark.

‘Terzelfder tijd vroegen we om de zerken van de oud-strijders te onderhouden en hun identificatiegegevens leesbaar te maken. Hoewel dat in 2008 gebeurde, was het antwoord van het schepencollege deze keer negatief. Dat betreuren we want niet alle overleden oud-strijders hebben nog nabestaanden. Moeten we voor het onderhoud van hun zerk op de kabouters rekenen? Het gemeentebestuur stelt dat de familie van de overleden oud-strijders de zerk betaalde en als eigenaar hem ook moet onderhouden', kreeg De Clercq als antwoord.

Potjes verf

Het NSB-bestuur vreest dat ook de Belgische driekleur op de zerken niet meer door de gemeente zal worden bijgewerkt. ‘Misschien moeten de nabestaanden van de oud-strijders drie potjes verf kopen om dat zelf te doen', grapt Sleidings NSB-voorzitter Noël Van de Woestijne. ‘Samen met de andere Evergemse NSB-afdelingen willen we over twee jaar het begin van WO I herdenken. De gemeente moet niet zolang wachten om de zerken op te kuisen. Ook voor de overleden Korea- en Congostrijders en veteranen van recente militaire missies willen we een plaats op het erepark een plaats. In veel gemeenten is dat voorzien, maar in Evergem niet', klaagt Van de Woestijne.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio