Advocaat van hoofdverdachte wil cliënt op vrije voeten

Marijke Francis nu al een jaar verdwenen

Maandag werden alle toegangswegen tot een bosje in Niel afgezet. Foto: vrs

SINT-TRUIDEN/GINGELOM -

Vrijdag is het precies een jaar geleden dat de 21-jarige Marijke Francis uit Gingelom verdween. Speurders doorzochten maandag nog een bos in Niel (Gingelom) op zoek naar sporen van het meisje.

 

Speurders zochten gisteren naar sporen van de verdwenen Marijke Francis in Niel-bij-Sint-Truiden, een deelgemeente van Gingelom. Enkele landwegen werden afgezet voor nieuwsgierigen en een bosje werd uitgekamd. Bij vorige acties bewaakten agenten de toegangswegen maandag pakten gemeeschapswachten die taak over.

Marijke Francis verdween op 29 juni vorig jaar en sindsdien zijn de federale gerechtelijke politie van Hasselt en de speurders van politie Sint-Truiden, Nieuwerkerken en Gingelom naar aanknopingspunten in de verdwijningszaak.

Speurders zochten eerder dit jaar nog op verschillende plaatsen in het uitgestrekte landbouwgebied en ook vorige week werden een aantal gebieden rond Borlo uitgekamd. Daar werd enkel een schoen gevonden, die niets met de zaak te maken heeft.

De speurders gaan er nog steeds vanuit dat het lichaam van de jonge vrouw ergens in de buurt werd gedumpt nadat ze door haar 44-jarige vriend Didier C. werd vermoord. De man is in de streek gekend als de schrik van Montenaken, door zijn ellenlange strafblad en eerdere celstraffen. Hij zit nu nog steeds achter de tralies en blijft de hoofdverdachte. De man uit Montenaken verschijnt vrijdag opnieuw voor de raadkamer. Daar wordt dan beslist of hij nog een maand wordt aangehouden.

Geen nieuwe elementen

De raadsheer van Didier C., Michiel Van Kelecom denkt dat zijn cliënt vrijdag zal vrijkomen. ‘Ik moet het dossier nog even nakijken, maar het lijkt me dat er geen nieuwe elementen zijn. Toen mijn cliënt vorige maand voor de raadkamer verscheen, werd daar ook zo over geoordeeld’, zegt de advocaat uit Zonhoven. ‘Het parket is toen in beroep gegaan tegen zijn vrijlating en dat werd in Antwerpen gevolgd. We staan nu weer een maand verder en ik heb de indruk dat er geen bewijzen zijn bijgekomen. '

‘Er wordt hard gewerkt in het dossier, maar het wil niet zeggen dat alle onderzoeksdaden ook iets belastends opleveren’, zegt Van Kelecom.

De buurjongen van Marijke, de 19-jarige Kevin D, verschijnt vandaag voor de raadkamer. Hij zit al sinds december in de cel en werd eerst genoemd als kroongetuige in de zaak. Volgens bronnen zou de betrokkenheid van de jongeman echter groter zijn. Onder andere zijn gsm-verkeer zou een verzwarend element zijn.

Materiële bewijzen lijken er voorlopig niet te zijn, al blijken heel wat verhoren en getuigenissen in de richting van een moord te wijzen, waar de twee aangehouden mannen bij betrokken zijn. De speurders geven de zaak zeker nog niet op. ‘Elk detail of nieuwe element wordt gecheckt om deze zaak uit te klaren’, klinkt het.

Gino Houbrechts, de raadsheer van Kevin D vindt het een erg moeilijke zaak. ‘In eerste instantie had mijn cliënt gezegd dat Didier C. Marijke met een helm het hoofd insloeg en dat hij getuige was. Achteraf heeft hij zijn verklaringen ingetrokken’, zegt Houbrechts. ‘Ik denk dan ook niet dat hij zal vrijgelaten worden door de raadkamer. De laatste maand is er niet veel gebeurd in het onderzoek, buiten die zoekacties van de laatste dagen. Het gebrek aan materiële bewijzen is niet meteen een reden tot vrijlating. Dat is al bewezen in de parachute- en de frituurmoord.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio