Nog geen concrete plannen voor het kloostergebouw

Zusters van Liefde verlaten klooster

Zusters van Liefde verlaten klooster

De vijf zusters v.l.n.r. vooraan zuster Zoë, zuster Germaine en zuster Lydie. Achteraan: zuster Rosa en zuster Yolande. Foto: evr

Rekkem/Menen -

Het sloeg zaterdag in Rekkem in als een bom. Pastoor Chris meldde tijdens de misviering dat de vijf zusters van Liefde hun klooster verlaten.

De vijf zusters zijn Rosa Pottie, Germaine Decomble, Zoë Leterme, Yolande Verhalle en Lydie Verhelst. Ze zijn zeer geliefd in het dorp en hebben elk hun taak in de parochie. Zuster Rosa (70) kwam vijf jaar geleden naar Rekkem vanuit Oostende. In 2009 werd ze lid van het parochiaal team, ze geeft vormselcatechese en is bestuurslid van de plaatselijke afdeling Ziekenzorg. Zuster Zoë Leterme was als vroedvrouw vele jaren directrice in het Ziekenhuis Maria's Voorzienigheid in Kortrijk. Achttien jaar geleden kwam ze naar Rekkem. Ze werd zowat de verantwoordelijke van de parochie Maagd der Armen. Alle parochianen konden bij haar terecht voor het aanvragen van missen, voor het regelen van een begrafenis.

Zuster Lydie Verkest nam de taak van koster op zich in de Sint-Niklaaskerk en zorgde dat alles er piekfijn in orde was, telde met geduld de vele muntjes na een omhaling. Zuster Germaine Decomble was reeds 23 jaar op rust in het Rekkemse klooster na haar vele jaren missiewerk in onze voormalige kolonie Congo. En tenslotte was er zuster Yolande Verhalle die 5 jaar geleden naar Rekkem kwam.

Ook pastoor Chris Deconinck, de naaste buur van de zusters, zal heel wat hulp moeten missen. De Zusters van Liefde uit Heule namen hun intrek in Rekkem in 1946 nadat de vorige congregatie, de Zusters van Sint-Joris, op 28 september 1946 de grensgemeente hadden verlaten. De Zusters van Liefde stonden in voor het onderwijs. De naastliggende school vormde met het klooster één geheel. Wat er van het huidige gebouw zal worden, kon de algemene overste uit Heule, Lieve Demunter, momenteel nog niet meedelen. De besprekingen zijn nog volop aan de gang.

Op zondag 22 juli is er een afscheidsviering voor de zusters.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio