Groen

Groen

Foto: Photo News

6-2, 6-4. Zo, dat zit er weer op. Jelena Jankovic, voormalig nummer één, even opgerold, op naar de tweede ronde van Wimbledon. One down voor Kim Clijsters, maar nog heel veel to go. En daar schuilt nu net het gevaar.

De toestand van Clijsters is het best te vergelijken met het gras van Wimbledon. Dag één van het misschien wel meest prestigieuze tennistornooi ter wereld, en alles sprietjes nog frisgroen, perfect gemillimeterd, nog geen bruin vlekje te bespeuren. Na twee weken Wimbledon is groen soms bruin, platgewalst door het tennisgeweld. Voor het eerst moet het handelsmerk van de All England Club in ijltempo worden opgelapt. Enkele weken na Wimbledon wachten de Olympische Spelen op dezelfde gewijde grasgrond.

Idem dito voor Clijsters: gisteren piepte en kraakte het raderwerk nog niet, speelden de buik- of andere spieren nog niet zo op, kon ze nog serveren zoals het hoorde, moest ze haar spel niet aanpassen aan haar blessurelast.

In dat opzicht heeft Clijsters het zichzelf niet gemakkelijker gemaakt. Want gisteravond schonk het Belgisch Olympisch Comité een vangnet voor Olivier Rochus. Het is te zeggen, delibereerde Clijsters onrechtstreeks Rochus. Want zij wil gemengd dubbel spelen met Rochus –en een speler die in het gemengd dubbel uitkomt, moet ook in het enkelspel uitkomen.

Toegegeven, dat is een redelijk realistische Belgische medaillekans erbij, want Rochus en Clijsters vormen een te duchten dubbelpaar. Maar onvermijdelijk moet Clijsters worden opgelapt voor nog meer wedstrijden.

Nog 31dagen en de grootste sportshow op deze planeet wordt feestelijk op gang geschoten. Na Wimbledon zal pas duidelijk zijn of Clijsters klaar is voor de jacht op twee olympische medailles. Pas als ze heelhuids een grand slam heeft overleefd zonder ernstige kwaaltjes, is het realistisch dat ze het tijdens de Spelen kan uithouden voor én enkel én gemengd dubbel. Tot nog toe is de realiteit donkerbruin: geen enkele keer hield Clijsters het dit seizoen een heel tornooi uit zonder blessurelast.

Hopelijk speelt Clijsters tijdens de Spelen als een groen blaadje. Nog één keer, voor twee olympische medailles.

Corrigeer