Is arbeidsmigratie hét wondermiddel tegen vergrijzing?

Is arbeidsmigratie hét wondermiddel tegen vergrijzing?

Foto: jobat.be

In een vergrijzende arbeidsmarkt vol knelpuntprofielen is het aanlokkelijk om in het buitenland op zoek te gaan naar geschikte profielen. Maar is arbeidsmigratie wel de wonderoplossing voor die problemen? En staan we stil bij de consequenties?

Eerst een hardnekkige mythe de wereld uit werken: we worden niet overspoeld door werknemers uit Oost-Europa. ‘Een groot deel van de buitenlandse werknemers in ons land komen uit de ons omringende buurlanden, met de Nederlanders met stip op één’, zegt Bruno De Pauw van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

Volgens Ivan Van de Cloot van Itinera Institute is migratie alvast niet de wonderoplossing tegen de vergrijzing waarvoor ze soms wordt aanzien. ‘Als dat het doel is, zou er een instroom van 3 miljoen mensen nodig zijn. Bovendien los je op die manier de vergrijzing niet écht op. Ook de gemigreerde werkkrachten gaan ooit op pensioen. Je duwt de vergrijzingsgolf hoogstens een aantal jaren voor je uit.’

Itinera Institute houdt statistieken bij over de migratie in België: ‘Door de uitbreiding van de EU is het procentuele aandeel van de EU-15 landen achteruit gegaan. De nieuwe EU-landen nemen 20 percent van de instroom voor hun rekening. Het aandeel van de Afrikaanse landen blijft, na een kleine golfbeweging, stabiel op 20 percent’, zegt Van de Cloot.

>

>

>

>

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees