Slot

Beurzen starten week in mineur

De beurzen doken maandag wereldwijd in het rood. De forse winst van AB Inbev kan ook de Bel20 niet redden.

Hoewel het nieuws van de overname van Modelo, de grootste brouwer van Mexico, door AB Inbev, 's werelds grootste, nog niet bevestigd is, schoot het aandeel van AB InBev de hoogte in. Het aandeel klokte af 2 procent winst. 

Ook Colruyt kende een goede dag. Het aandeel ging 1,22 procent hoger tot 30,70 euro. Nochtans verwachten analisten dat Colruyt voor het eerst in vele jaren bij de bekendmaking van de jaarcijfers dinsdag een daling van de winst zal moeten opbiechten. De omzet zou echter wel flink groeien.

Op de rest van de Bel20-tabel viel echter hoofdzakelijk rood te zien, met als grootste verliezer KBC (-5,87 procent). De Brusselse sterindex besloot de eerste weekdag met 0,89 procent verlies.

Dat is gemiddeld beter dan de andere Europese beurzen, die lijden onder de onzekerheid rond Spanje en Italië. Niet het minst de beurzen in Milaan en Madrid zelf, die meer dan 3 procent prijsgaven. De beleggers zijn onrustig nu Spanje officieel noodhulp voor zijn banken heeft aangevraagd, maar het nog niet duidelijk is hoe het reddingsplan er precies zal uitzien.  

De Spaanse bankaandelen kregen maandag dan ook de zwaarste klappen: Santander verloor 3,61 procent van zijn beurswaarde, BBVA zag zijn aandeel vallen met 3,83 pct en Caixabank noteert een verlies van 2,72 pct.

Ook de rentes op Spaans en Italiaans staatspapier staan onder druk, met respectievelijk stijgingen van 27 basispunten tot 6,524 procent en 18,4 basispunten tot 5,957 procent. De Italiaanse tienjaarrente schommelt dus alweer vervaarlijk dicht bij de 6 procent.

Duitsland leent spotgoedkoop

Beleggers blijven intussen Duits staatspapier aanschaffen tegen bodemrentes. De Duitse schatkist haalde maandag 2 miljard euro op via een veiling van obligaties met een looptijd van een jaar en moest daar een rente van amper 0,019 procent op betalen.

Bij de vorige veiling, op 21 mei, lag de rente met 0,026 procent nog een beetje hoger.
De vraag naar het Duitse papier blijft hoog. Bij de veiling van maandag was de vraag groot genoeg om 5,77 miljard euro te plaatsen. In onzekere tijden vluchten beleggers naar veilig geachte beleggingen, zoals de Duitse bunds.

VS

Wall Street is maandag eveneens met verlies gestart onder invloed van zorgen over Spanje. Er werd maandag ook een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat het consumentenvertrouwen in de VS gedaald is ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.

De Dow Jones noteerde kort na opening een terugval van 1,21 procent, de technologiebeurs Nasdaq dook 1,5 procent naar beneden. 

Azië

Ook Azië werd afgelopen nacht al meegesleurd in de Europese malaise. De Nikkei-index van de beurs van Tokio sloot de handel af met een verlies van 0,72 procent. Beleggers waren niet vrolijk gestemd over de stijging van de yen tegenover de euro en dollar.

De Nikkei-index gaf 63,73 punten prijs en klokte af op 8.734,62 punten. De breder samengestelde Topix verloor 5,70 punten (0,76 procent) en sloot af op 745,22 punten.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees