Vijf jaar cel voor kopstukken fraudesysteem met valse werknemers

GENT - De twee kopstukken van een grootschalig fraudesysteem met valse werknemers zijn door de correctionele rechtbank van Gent veroordeeld tot vijf jaar cel. In totaal stonden meer dan 150 personen terecht omdat ze valse loonbrieven of ontslagbrieven kochten en er misbruik van maakten om uitkeringen of leningen te bekomen.

Het arbeidsauditoraat vervolgde vijf kopstukken en 152 nevenverdachten voor de massale fraude tussen 2006 en 2008. De hoofdverdachten gaven zich uit als werkgever en lieten personen valselijk als werknemer registreren. Nadat de vennootschappen failliet gingen, lieten ze zich betalen voor documenten zoals arbeidsovereenkomsten, loonbrieven of ontslagbrieven, die dan misbruikt konden worden om sociale uitkeringen of leningen te bekomen.

7 miljoen euro

Financiële instellingen, kredietmakelaars, de RVA en mutualiteiten werden op die manier opgelicht. Het totaal bedrag van de fraude zou tot 7 miljoen euro oplopen. 

De rechtbank legde de eerste verdachte, die in het verleden al veroordeeld werd als spilfiguur van het Gents-Turks koppelbaasmilieu, vijf jaar cel en een boete van 27.500 euro op. Het tweede kopstuk kreeg dezelfde straf en twee andere hoofdverdachten kregen drie jaar cel. De spilfiguren kregen ook een beroepsverbod van tien jaar opgelegd.

Werkstraffen en boetes voor 'profiteurs'


Voor de meeste nevenverdachten had de arbeidsauditeur zes maanden celstraf en een boete van 2.750 euro gevorderd, omdat ze 'valselijk profiteerden van de voordelen van de verzorgingsstaat'. Zo gebruikte een man valse loonbrieven om een hypothecair krediet van 280.000 euro af te sluiten, en gebruikte een vrouw een valse C4 om uitkeringen op te strijken.

De rechtbank legde de meeste nevenverdachten vier maanden cel op, waarvan een deel met uitstel. Andere 'profiteurs' van het systeem kregen werkstraffen van gemiddeld 60 uur. Verschillende veroordeelden kondigden al aan in beroep te gaan tegen het vonnis.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio