Spel heeft positief effect op 1.500 leerlingen

Zwerfvuilspel doet jongeren nadenken over afval

Zwerfvuilspel doet jongeren nadenken over afval

In de Vrije Basisschool Maria Middelares werd voor de 70ste keer het zwerfvuilspel gespeeld Foto: credit

Putte -

In de Vrije Basisschool Maria Middelares werd voor de 70ste keer het zwerfvuilspel gespeeld. Dit moet jongeren aanzetten om geen vuil meer weg te gooien op straat. Uit een onderzoek van Igemo blijkt dat het spel een positief effect heeft op hun gedrag.

In opvolging van de intergemeentelijke zwerfvuilcampagne ‘propere straat’, werkte Igemo samen met afvalintercommunale Ivarem een zwerfvuilspel uit dat gespeeld werd in alle scholen van de aangesloten gemeenten. Op die manier werden in totaal 1.500 leerlingen van 10 tot 18 jaar bereikt in de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. Uit een enquête die voor en na het spelen van het spel bij 90 leerlingen van de derde graad lager onderwijs van de Vrije Basisschool van Berlaar werd afgenomen, blijkt dat hun gedrag na het spel in positieve zin was veranderd. ‘Voor het spel verklaarden 83% van de leerlingen milieu belangrijk te vinden en 90% ging akkoord na het spel. De stelling ik gooi mijn afval nooit op de grond, steeg van 76 % naar 91 % en de bewering als mijn vriendje iets op de grond gooit, zeg ik dat het niet mag, steeg van 33 % naar 63 %. Dat is een hele verbetering’, zegt Walter Laurent, projectmanager milieu, energie en duurzame ontwikkeling.

Groot kruispunt

Het spelbord is een levensgroot kruispunt met vier straten. De leerlingen zijn de buurtbewoners van de Vetzakskesweg, de Smottepottekeslaan, de Supersmerige Dreef of de Zwijnestalstraat. In elke straat ligt een berg zwerfvuil: hondepoep, flesjes, blikjes, plastiek zakken, pizzadozen, frituurzakjes of drankdoosjes. Het spel wordt gespeeld met een dobbelsteen, pionnen en kaartjes met opdrachten. Als een groep het antwoord niet weet, krijgt een andere groep de kans om een antwoord te formuleren. Bij een juist antwoord mogen de buurtbewoners het afval in de juiste container deponeren of de afval in een andere straat gooien. Dat zorgde bijwijlen voor hilarische momenten. ‘Hoe lang duurt het voordat een plastic eetbakje helemaal afgebroken is’, vroeg Laurent. Pas de derde groep buurtbewoners gaf het goede antwoord: 90 jaar. Als beloning mochten ze het afval in de straat van de verliezer deponeren.

Tot slot formuleerden de verschillende groepjes nog een slogan om op te roepen tot minder afval.’Putte heeft geen afvalprobleem’, benadrukte schepen van Leefmilieu Chris Bosmans (OK). ‘Maar het is altijd goed om jongeren op te roepen om nog minder vuil achter te laten.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio