Enige manege in provincie

De Kalmoes is ethisch verantwoorde sportclub

De Kalmoes is ethisch verantwoorde sportclub

Isabelle met een van haar 22 oogappels. Foto: Marino Verbeken

Meerbeke -

De Vlaamse Liga Paardensport heeft aan de manege De Kalmoes in Meerbeke de erkenning gegeven van ethisch verantwoorde sportclub. De Kalmoes is de enige Oost-Vlaamse manege die deze erkenning krijgt.

De Kalmoes is het geesteskind van Isabelle Meert. De Meerbeekse kocht jaren geleden de manege langs Neep in Meerbeke om er haar levensdroom te realiseren: een manege waar ook kinderen en volwassenen met een beperking kunnen paardrijden en de dieren kunnen verzorgen. De manege telt vandaag twintig pony's, twee paarden en een reeks neerhofdieren.

De Vlaamse Liga Paardensport erkent de vzw De Kalmoes nu als ethisch verantwoorde sportclub.

'Er zijn elf clubs die deze erkenning kregen', zegt Isabelle Meert.

‘Voor Oost-Vlaanderen zijn we de enige club. Dus we zijn heel tevreden. Blijkbaar zijn we een voorbeeld om het ethisch verantwoord sporten te verspreiden.'

'We organiseren activiteiten zoals vorming rondom pesten, verantwoord sporten en omgaan met gehandicapten. We organiseren ook EHBO-cursussen voor ruiter en paard. Respect voor mens en dier zijn voor ons heel belangrijk. We hebben aandacht voor de hele persoon en voor de pony's. Als ik zie hoe mensen, die aanvankelijk doodsbang zijn van dieren, na pakweg tien ontmoetingen omgaan met de paarden, dan ben ik echt heel gelukkig. Die mensen bloeien open. Daar doen we het voor.' De vzw heeft het niet makkelijk om het hoofd boven water te houden. 'Vorig jaar sloten we weer met verlies af', zegt Meert. ‘We hebben dringend enkele sponsors nodig om ons financieel te steunen. Een aangepast zadel kost al snel tweeduizend euro, de noodzakelijke tillift kost zevenduizend euro.'

Om dat te betalen, organiseert De Kalmoes enkele activiteiten. Vandaag,woensdag 27 juni, organiseert De Kalmoes vanaf 12 uur een kinderfuif. Er zijn tal van activiteiten in en rond de paardenpiste. Een kaartje kost 5 euro, broodjes en drankje inbegrepen.

Op 25 en 26 augustus is er een open deur met barbecue, demonstraties en ponyritjes.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio