Schutterijen en molens zijn toppers in de regio

Maas- en hinterland zetten erfgoed in de kijker

Maas- en hinterland zetten erfgoed in de kijker

Onder meer de schutterijen met het jaarlijkse Oud Limburgs Schutterstreffen (OLS) verbindt en identificeert het Maasland met zijn hinterland. Foto: ppn

Lanaken -

Bree, Opglabbeek, Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken zetten hun schouders onder een gezamenlijk erfgoedproject. Aan de hand van tien gemeenschappelijke elemenzetten ze de regio van het Maas- en hinterland in de verf.

Het Maas- en hinterland van onze provincie kent tien elementen die alle gebieden in de regio met elkaar verbinden. Een coördinator gaat daarmee aan de slag om het bestaande cultureel erfgoed uit te bouwen en te promoten. Dat blijkt een studie in opdracht van het Provinciaal Centrum Cultureel Erfgoed (PCCE) van de provincie Limburg.

‘In overleg met de gesprekspartners in de streek beslisten we om verbindende elementen op te stellen’, zegt bevoegd gedeputeerde Gilbert Van Baelen. ‘Het zijn elementen die door de inwoners en erfgoedkenners als belangrijk worden beschouwd voor de eigenheid van de streek.’

Dialecten

De tien elementen zijn klaar en duidelijk: schutterijen, fanfares en harmonieën, carnaval, bouwmaterialen en architectuur, Franken, Merovingers en Karolingers, grote conflicten en verschuivende territoria, laatgotische beeldsnijkunst, wegen en beweging, Maasdorpen- en steden, Maaslandse dialecten en molens. Allemaal onderstrepen ze mee de identiteit van de streek en dragen ze bij tot erfgoed.

Maar het grote pijnpunt is het benadrukken van deze criteria en het uitbouwen tot een promotiemiddel.

‘Samenwerking blijkt noodzakelijk en dat bleef in het verleden beperkt. Volgens ons is er nood aan een grensoverschrijdend overzicht dat de regio in de kijker zet.’ Aan dat initiatief wordt nu volop gewerkt.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio