Duits bedrijf schuldig aan dood van arbeiders

Linter -

De Leuvense strafrechter heeft de Duitse machinebouwer Teupen schuldig verklaard aan de dood van twee arbeiders. De twee mannen waren op 24 maart 2006 in de buurt van de Geldenakenstraat in Overhespen (Linter) in opdracht van netbeheerder Elia populieren aan het snoeien op zo'n 40 meter hoogte, toen door een technisch defect de arm van de hoogtewerker plots met hoge snelheid naar beneden schoof. Daardoor sloeg de gondel, waarin Ludo B. (45) uit Genk en Walter V. (40) uit Turnhout stonden, om. De twee, die hun veiligheidsharnas niet droegen, tuimelden uit de kooi en kwamen om het leven.

Ze wilden takken verwijderen in de buurt van de hoogspanningslijn van Elia. De boomsnoeier en de machinebestuurder waren nog maar net begonnen, toen het mis liep. De rechter veroordeelde de Duitse fabrikant van hoogtewerkers tot 11.000 euro boete en het betalen van aanzienlijke dossierkosten en schadevergoedingen aan de nabestaanden en aan de getroffen firma, Maes Hoogwerkers uit Pulle. Deze laatste onderneming werd vrijgesproken.

‘De firma Teupen heeft een fout gemaakt die direct in oorzakelijk verband staat met het ongeval’, motiveerde de rechter. ‘Het risico was voorzienbaar, gezien de onderzoeksresultaten waarover het bedrijf beschikte nadat er eerder problemen waren met gelijkaardige hoogtewerkers.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio