Onbetaalde verkeersboetes worden verrekend via belastingen

Vanaf volgend jaar kan de overheid niet betaalde verkeersboetes innen via de belastingsaangifte. Nu belanden onbetaalde verkeersboetes bij een politierechter, die dan een veroordeling uitspreekt en een deurwaarder op pad stuurt. Vandaag blijft één op de zes boetes onbetaald. Dat kost de overheid 37 miljoen euro.

Vanaf 1 januari 2013 verandert de procedure. De Federale Overheidsdienst Financiën heeft dan geen uitspraak van de politierechter meer nodig en kan zelf beslissen om de niet betaalde boete te laten verrekenen via de belastingen of om een deurwaarder te sturen.

Voor iemand die geld terugkrijgt van bijvoorbeeld de personenbelasting, kijkt de fiscus dan eerst of hij geen boetes verschuldigd is. Het bedrag daarvan houden de belastingdiensten dan achter, voor ze de rest terugstorten.

Sinds de invoering van de onbemande camera's zijn onbetaalde verkeersboetes een echte plaag. Niet minder dan 17 procent van de 'onmiddellijke inningen' werd in 2009 niet betaald. De overheid liep daardoor 37 miljoen euro mis.

Corrigeer