Crevits zet tijdens wegenwerken machine in die snel betonnen vangrails vervangt

Crevits zet tijdens wegenwerken machine in die snel betonnen vangrails vervangt

Een verplaatsbare barrier kan met een snelheid van 10 kilometer per uur betonblokken van de ene naar de andere rijstrook verplaatsen. Foto: rr

Tijdens de zomervakantie vinden drie grote werken plaats op de Vlaamse autosnelwegen: op de E40 in Kraainem, op de E19 tussen Loenhout en Meer en op de E40 in Aalst. Om de hinder voor het verkeer te beperken, worden diverse maatregelen genomen. Zo zet het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuwe machine in die betonnen vangrails snel en veilig kan verplaatsen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) wil de onderhoudsachterstand op de autosnelwegen tegen 2015 wegwerken. Daarom vinden ook deze zomer grootschalige wegenwerken plaats.

Volgens Crevits gaat het om cruciale werken, wordt er veel verkeershinder verwacht en is het belangrijk dat de automobilisten goed geïnformeerd worden.

Vanaf vrijdag 29 juni starten er werken op de E40 ter hoogte van Aalst in de richting van Brussel. In Kraainem krijgt het viaduct op de E40 een structureel onderhoud. Op de E19 tussen Loenhout en Meer, in de richting van Nederland, wordt er gewerkt over een lengte van 7 kilometer. Voorts vinden er tot begin oktober op de E313 in de richting van Antwerpen werken plaats tussen Herentals en Massenhoven.

Verplaatsbare barrier

Om de hinder voor de automobilisten zo veel mogelijk te beperken, voert Crevits tal van minderhindermaatregelen door. Zo wordt er tijdens de zomer, als er minder verkeer is, gewerkt. Er wordt bijna altijd en overal 24 uur op 24, 7 dagen op 7 gewerkt. 'Zo kunnen we de uitvoeringstermijn zo kort mogelijk houden', zegt Crevits.

Op de E40 in Aalst, waar de werfzone elke nacht en ochtend verandert, wordt een nieuwe innovatieve werftechniek gebruikt, die is overgewaaid uit Nederland. Er wordt over een lange afstand, met name 12 kilometer, gewerkt. Daarom gebruiken de arbeiders daar een nieuwe machine.

De zogenaamde 'verplaatsbare barrier' kan met een snelheid van 10 kilometer per uur betonblokken van de ene naar de andere rijstrook verplaatsen. 'De werfzone kan met deze machine snel heringericht worden van twee versmalde rijstroken, naar één en omgekeerd. Daardoor wordt er extra werfruimte gecreëerd in de daluren', legt de minister uit. Onderaan vindt u een filmpje van zo'n verplaatsbare barrier.

Wachttijden tot 45 minuten

Verder is er permanent overleg met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, om de werven van beide gewesten op elkaar af te stemmen, en met het Nederlands Verkeerscentrum, om ook de Nederlandse weggebruikers op de hoogte te brengen.

Tot slot wordt op bepaalde werfzones een semi-vaste flitspaal ingezet. 'Die verhoogt de veiligheid van de arbeiders en de weggebruikers', zegt Crevits.

De minister benadrukt dat er hoe dan ook van en naar Brussel meer verkeershinder verwacht wordt. Ze roept iedereen op zich goed te informeren, te kiezen voor alternatieve routes en gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Hajo Beeckman, de woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum, verwacht dat de extra wachttijden aan de werken kunnen oplopen van ongeveer 15 tot maximaal 45 minuten.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees