Fit & Gezond

Vrouwen krijgen steeds dikkere buiken

Vrouwen krijgen steeds dikkere buiken

Foto: Shutterstock

Vroeger hadden de meeste vrouwen een peervormig figuur met brede heupen en een volle bilpartij. Maar vandaag hebben meer vrouwen een appelfiguur, gekenmerkt door slanke heupen en een dikkere buik. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse fitnessketen Nuffield Health onder meer dan 24.000 vrouwen.

De onderzoekers merkten op dat de gemiddelde vrouw tegenwoordig een buikomtrek heeft van 83,8 centimeter, dat is 5 centimeter meer dan de gezondheidslimiet. Volgens een woordvoerder van Nuffield Health zijn deze resultaten van groot belang voor kledingketens. ‘Nu de gemiddelde vrouw geen peervormig figuur meer heeft maar een appelfiguur, veranderen de normen voor kledij waar elk type vrouw in past’, klinkt het in The Daily Mail.

Maar artsen maken zich vooral zorgen over de gezondheidsrisico’s die deze verschuiving met zich meebrengt. Het vet dat vrouwen verzamelen rond hun buik bevat niet alleen gevaarlijke bestanddelen. Het ligt ook dichter bij hun vitale organen.

Daarnaast hebben eerdere onderzoeken aangetoond dat het vet het risico kan vergroten op borstkanker, hart- en leverproblemen en diabetes. Bovendien kan het ook moeilijker zijn om zwanger te worden omdat het vet het ritme van de eierstokken verstoort. Maar er is ook goed nieuws: dames die besluiten om op dieet te gaan, zijn meestal heel snel van hun buikvet verlost.


 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees