News Corp. overweegt splitsing

News Corp. overweegt splitsing

Rupert Murdoch, hier met zijn populairste titel 'The Sun' Foto: AFP

Het media-imperium van Rupert Murdoch overweegt om zichzelf in twee te splitsen. Dat werd eerder op de dag gemeld door de financiële krant The Wall Street Journal, eigendom van News Corp., en wordt nu door het bedrijf zelf bevestigd.

News Corp. zou zijn uitgevers- en entertainmenttakken van elkaar willen scheiden. Volgens The Wall Street Journal (WSJ) zouden de gesprekken in de laatste fase zitten, maar de deal is nog niet rond, klinkt het.

Een splitsing van het bedrijf zou betekenen dat filmmaatschappij 20th Century Fox en de zenders van Fox TV worden afgescheiden van de kranten- en uitgeverstak van News Corp, waartoe onder meer de Britse kranten The Sun en The Times, en de grote uitgever HarperCollins behoren.

Volgens WSJ is er nog geen definitief besluit genomen. De entertainmenttak van News Corp. zorgt voor zo'n 75 procent van de omzet van het bedrijf.

Afluisterschandaal

Murdoch heeft zich lange tijd verzet tegen een splitsing, maar lijkt inmiddels steeds meer te voelen voor het idee. De familie Murdoch, die nu 40 procent van de aandelen met stemrecht in handen heeft, zou wel de controle over beide bedrijven behouden.

De mogelijke splitsing komt er op het moment dat de Britse mediawaakhond Ofcom moet beslissen of News Corp. zijn aandeel van 39 procent in het satelliettelevisienetwerk BSkyB mag behouden. Ofcom onderzoekt momenteel of het bedrijf, in de nasleep van het afluisterschandaal bij de terziele gegane tabloid News of the World, wel opportuun geacht wordt om een zendvergunning te hebben.

Bod op BSkyB

Een splitsing zou ervoor zorgen dat de 'vervuilde' tak van het bedrijf, de uitgever, gescheiden wordt van BSkyB, die de Sky-zenders in de portefeuille heeft. Vorig jaar nog moest News Corp. een bod om BSkyB volledig in handen te krijgen, terugtrekken, nadat het afluisterschandaal in vol ornaat aan de oppervlakte kwam.

Volgens een bron in de New York Times zou de reden voor de ontmanteling van de groep niet zozeer te maken hebben met de afluisterschandalen in Groot-Brittannië, maar zou News Corp. de waarde van de groep voor de aandeelhouders willen opkrikken.

News Corp. zelf weigerde aanvankelijk commentaar te geven op de berichten, maar volgens experts is dat een stille bevestiging. Tot hiertoe werden eerdere berichten over een mogelijke splitsing altijd meteen ontkend. Later op de dag werd het nieuws door het bedrijf ook bevestigd.

Beleggers reageerden alvast enthousiast en stuurden het aandeel tot 8,1 procent hoger.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees