Rechtopstaande grafkelders in nieuwe graftuin

Rechtopstaande grafkelders in nieuwe graftuin

Ontwerper Michel Pauwels creëerde de graftuin die uniek is in Vlaanderen. Foto: credit

Mechelen -

Op de stedelijke begraafplaats is een nieuwe graftuin geopend die model moet staan voor de herinrichting van het kerkhof.

De graftuin, die uniek is in Vlaanderen, werkt met een nieuwe manier van begraven waarbij rechtopstaande grafkelders worden gebruikt.

‘Op deze manier wordt de beschikbare ruimte efficiënter benut en de capaciteit van de graftuinen verhoogd’, zegt schepen van Begraafplaatsen Rita Janssens (SP.A). ‘De vrijgekomen ruimte biedt plaats voor meer groen en zitbanken om te verpozen. Tussen de graven is bloemenmengsel gezaaid om de graftuin op te fleuren. Zo willen we de huidige stenen uitstraling omvormen tot een natuurlijker parkuitzicht.’

‘Bezoekers hoeven ook niet meer te wandelen op tijdelijke werfwegen of, als de grafrijen volledig benut zijn, een betonnen pad’, vertelt tuinontwerper Michel Pauwels. ‘Die maken hier plaats voor groene, waterdoorlatende paden met grastegels uit kunststof.’

De nieuwe graftuin behoort tot de eerste fase van een globaal plan om de begraafplaats te herinrichten. De tuin kan na evaluatie model staan voor andere graftuinen in de toekomst.

De totale kostprijs van de graftuin bedraagt zo'n 275.000 euro.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio