Beschadigingen en overlast te groot

Stad weert skaters van ceremonieplein

Stad weert skaters van ceremonieplein

Vlak voor en tijdens de gemeenteraad protesteerden de skaters met een skate-in voor het stadhuis. Foto: mwm

Eeklo -

De skaters zijn niet meer welkom op het ceremonieplein. Dat besliste de gemeenteraad door een aanpassing van het politiereglement. De oppositie had liever een dialoog gezien, maar die was niet mogelijk volgens het schepencollege.

De gemeenteraad nam die beslissing nadat nogal wat beschadigingen aan de glasramen van het stadhuis waren vastgesteld. Ook het oneigenlijk gebruik van het straatmeubilair, de trapleuningen en -treden en de monumenten uit natuursteen op en rond het ceremonieplein, met beschadiging tot gevolg. Zo zijn op de natuurstenen zitbank duidelijk sporen te zien. Bovendien blijkt het lawaai ook hinderlijk en storend voor het personeel van het stadhuis. Volgens hen zouden de skaters de veiligheid van de voetgangers op het plein en de stadhuisbezoekers in het bijzonder in het gevaar zou brengen.

‘We hebben een tijdlang een gedoogbeleid gevoerd, maar dat zette geen zoden aan de dijk en werd op een minder beleefde manier beantwoord', aldus burgemeester Koen Loete (CD&V). ‘Daarom stelde de politiecommissaris voor om het politiereglement aan te passen. Er was geen oplossing mogelijk, ook de horecazaken op de Markt vroegen om in te grijpen.' Ook jeugdschepen Ann Van Den Driessche (ELD) bevestigde dit en wees erop dat er al intergemeentelijke initiatief genomen werd.

Volgens het politiereglement is het gebruik van skateboards enkel toegestaan als de veiligheid van de voetgangers en de vlotte doorgang niet in het gedrang komt. Op het ceremonieplein aan het stadhuis is het gebruik van skateboards, skeelers, blades en rolschaatsen volledig verboden. De oppositiepartijen vonden het jammer dat voor een politiereglement werd gekozen in plaats van in dialoog te treden en een oplossing te vinden. ‘Dit is een verdrijfmethode', aldus Lut De Jaeger (Groen). ‘Een boete is echt wel een brug te ver.'

Sportschepen Dirk Van de Velde (CD&V) wees erop dat Eeklo als enige gemeente in de regio zowel een schaatspiste, een skateterrein als een inline-skeelerterrein heeft. ‘Dat de toestellen op het skateteterrein stuk zijn, is niet de schuld van de stad. De politie heeft daar vaak moeten optreden.'

De skaters van E-skate, die al vele maanden ijveren voor een nieuwe, volwaardige skate-infrastructuur, zijn hier niet tevreden mee. Het feit dat de politie maandagavond voor de gemeenteraad al patrouilleerde op het ceremonieplein en volgens de skaters zelfs al enkele pv's schreef, werkte als een rode lap op een stier. ‘Het politiereglement is nog niet eens goedgekeurd, en we worden al geverbaliseerd', klonk het bij E-skate.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio