Iepernaren kiezen voor nieuw leven in Nepal

Koppel verkoopt alles voor Boeddha

Koppel verkoopt  alles voor Boeddha

Filip Vandelanotte en zijn vrouw Ann Peferoen tussen de boeddhistische kunst die ze jarenlang verzamelden. Foto: pli

Ieper -

Filip Vandelanotte (51) en zijn vrouw Ann Peferoen (48) gaan verhuizen naar Nepal. Eerst gaan ze met de motorhome enkele maanden in Europa rondreizen om er verschillende boeddhistische tempels te bezoeken.

‘Over een kleine maand vertrekken we naar een Tibetaanse tempel in Normandie, waar een bijzondere lama te gast is voor enkele maanden. En dan zien we wel’, vertelt Filip.

Hij is boeddhist en heeft in de loop der jaren een hele collectie oosterse kunst en decoratie opgebouwd.

‘We hadden vroeger een winkel in oosterse producten. Ik ben de laatste 29 jaar elk jaar zo'n drie keer naar het oosten geweest. Ik verbleef er in totaal al iets meer dan drie jaar. Onze winkel hebben we al stopgezet. Maar nu hebben we ook de beslissing genomen om ons huis en de hele inboedel te verkopen. Boeddhisme is loslaten, aan niets gehecht zijn. Boeddha zegt: Wie kinderen heeft, is bezorgd om zijn kinderen. Wie dieren heeft, is bezorgd om zijn dieren. Wie niets heeft, kent geen zorgen. Dit principe gaan we toepassen in ons leven. We blijven in Europa tot ons huis verkocht is en tot ons eerste kleinkind geboren is. Maar daarna verhuizen we definitief naar Nepal, waar we in een eenvoudig huisje gaan wonen’, vertelt Filip.

Hij heeft de jongste tijd een studie gemaakt van het boeddhistisch levenswiel, een rad met gemoedstoestanden. En hij is tot de conclusie gekomen dat hij de cirkel hier moet doorbreken. Dat doet hij dan ook radicaal en zijn vrouw Ann volgt en steunt hem daarin.

Knop omgedraaid

Op 15 juli organiseert hij voor de laatste keer een ritueel met meditatie. ‘Daar komen altijd twintig tot dertig mensen op af. Zij vinden het natuurlijk wel jammer dat dit nu wordt stopgezet’, verklaart Filip.

Er bestaat in de regio geen boeddhistisch centrum of beweging. Het zijn meer individuen die zich tot het boeddhisme aangetrokken voelen die af en toe samen iets organiseren. Filip was tot nu toe één van de voortrekkers. Maar nu stopt hij zijn activiteiten. ‘Ik heb de knop mentaal radicaal omgedraaid. Ik kan het materiële nu makkelijk loslaten. Zelfs mijn meubels, mijn beelden en heel mijn collectie, die ik in de loop der jaren heb opgebouwd. Een jaar geleden zou ik dat nog niet gekund hebben. Maar nu heb ik daar dankzij mijn boeddhistische instelling geen enkele moeite meer mee’, besluit Filip. Alles staat te koop in de Kunstenlaan 7 te Ieper.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio