Mariani vertrekt aan de helft van de prijs

Mariani vertrekt aan de helft van de prijs

Foto: REUTERS

Jean-Luc Dehaene, voorzitter van de raad van bestuur, en CEO Pierre Mariani vertrekken bij Dexia. Die laatste vertrekt in de 'solden'. De Belgische regering slaagde erin om zijn ontslagpremie van 1,2 miljoen naar 600.000 euro terug te dringen.

Het was altijd al duidelijk dat Jean-Luc Dehaene aan het einde van deze maand de deur achter zich toe zou trekken bij Dexia. Maar rond het vertrek van Pierre Mariani, een beschermeling van de Franse ex-president Nicolas Sarkozy, hing meer mist. Er circuleerden zelfs geruchten dat hij na zijn ontslag nog als extern consultant aan de slag zou gaan voor de restbank. Dat was een (goedbetaalde) manier om zijn ontslagpremie van 1,2 miljoen af te toppen. Die was voor de Belgische regering een doorn in het oog.

Het uiteindelijke verdict is dat Mariani in augustus opstapt, meteen na de publicatie van de halfjaarlijkse resultaten. Hij moet bovendien inleveren op zijn vertrekpremie. Hij krijgt niet de vooropgestelde 1,2 miljoen, maar moet zich tevreden stellen met de helft: 600.000 euro. Premier Di Rupo drong er steeds op aan dat Mariani geen gouden parachute zou krijgen, en haalt voor een stuk zijn gram in de onderhandelingen met de Fransen. Dat neemt niet weg dat het belangrijkste punt al enkele weken geleden verloren werd. Toen de borg voor Dexia van 45 naar 55 procent werd opgetrokken, bleef de verdeling tussen Fransen en Belgen dezelfde. De Belgische regering blijft 60,5 procent van de last dragen, terwijl de problemen toch vooral in Frankrijk liggen.

Mariani zal bij zijn vertrek in augustus opgevolgd worden door ex-Fortis-topman Karel De Boeck. In eerste instantie vervangt De Boeck Dehaene als voorzitter, om over een maand door te schuiven naar de post van CEO. Volgens de krant Le Figaro zou op dat moment de Fransman Robert de Metz voorzitter worden. De man zetelt nu al in de Raad van Bestuur en werkte voor de Franse holding Vivendi.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees