Personeel KBC kopieerde succesvolle aandelentransactie ex-topman Philips

Personeel KBC kopieerde succesvolle aandelentransactie ex-topman Philips

Foto: reuters

Elf personeelsleden van KBC hebben in maart 2000 in het geheim aandelentransacties van toenmalig Philips-topman Cor Boonstra nagebootst. Het gerecht heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de insidertrading geseponeerd, zo schrijft de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad woensdag. Het KBC-personeel, plus vijf van hun intimi en drie klanten, konden de winst van 309.000 euro houden. KBC geeft geen commentaar over de berichtgeving

De krant baseert zich op vertrouwelijke dossiers van KBC, de rechtbank in Antwerpen en een justitiële onderzoekscommissie. De zaak kent al een lange voorgeschiedenis, met een KBC-kantoor in 's Gravenwezel in de hoofdrol.

Het begon met een onderzoek naar handel in voorkennis van Boonstra. Die kocht via het KBC-kantoor aandelen van entertainmentgroep Endemol, vlak voor dat bedrijf overgenomen werd door het Spaanse Telefonica. Boonstra was toen bevriend met Sylvia Tóth, een topvrouw bij Endemol. Toch achtte de rechter de voorkennis niet bewezen en werd Boonstra vrijgesproken.

Het personeel van het KBC-kantoor volgde echter het voorbeeld van Boonstra en verhandelde ook aandelen van Endemol. De Nederlandse krant citeert de plaatsvervangende procureur des konings, die stelt dat 'de KBC-kantoorhouder als ook medewerkers, echtgenoten en enkele van de betere cliënten tot enkele hiërarchische meerderen van de kantoorhouder, eveneens verdachte transacties uitvoerden met betrekking tot het Endemol-aandeel'.

Hoewel uit de documenten blijkt dat KBC erkent dat de personeelsleden 'diverse inbreuken op de deontologie en de interne onderrichtingen' pleegden, ging het onderzoek volgens de krant 'als een nachtkaars uit'. KBC zou één betrokkene aan de deur hebben gezet, terwijl zes anderen er nog altijd werken.
 
Boonstra reageert in Het Financieele Dagblad woedend op de onthullingen over het imitatiegedrag van de medewerkers van de KBC-bank in 's-Gravenwezel. 'Dit was voor mij totaal onbekend', zegt hij. Boonstra benadrukt dat hij nooit toestemming gaf om zijn aankooporder bekend te maken bij bankpersoneel.
 
Geen commentaar
 
Bank-verzekeraar KBC wil inmiddels geen commentaar kwijt. De bank verwijst naar discretieregels en geheimhoudingsplicht.

'Uit respect voor de discretieregels doen wij geen publieke verklaringen met betrekking tot cliënten, medewerkers of voormalige medewerkers', aldus woordvoerster Viviane Huybrecht van KBC. 'We zijn bovendien gebonden aan de wettelijke geheimhoudingsplicht in alle gevoerde gerechtelijke onderzoeken.'
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees