Apple bekomt tijdelijk verkoopsverbod Samsung-tablets

Apple bekomt tijdelijk verkoopsverbod Samsung-tablets

Foto: AP

De Samsung Galaxy Tab 10.1 mag voorlopig de Verenigde Staten niet binnen. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist na een klacht van concurrent Apple.

Het juridische gekissebis tussen Apple en Samsung blijft de mobiele industrie domineren. Vorige week nog veroordeelde een Nederlandse rechtbank Apple tot het betalen van een schadevergoeding aan Samsung, en nu wint Apple in thuisland de Verenigde Staten een nieuwe veldslag in de aanhoudende titanenstrijd.

Apple had het Amerikaanse gerecht gevraagd om de verkoop van de Samsung Galaxy Tab 10.1 tijdelijk te verbieden, zolang het onderzoek naar patentconflicten loopt. Rechter Lucy Koh ging in op dat verzoek: 'Samsung heeft het recht om te concurreren, maar niet om dat oneerlijk te doen en de markt te overspoelen met producten die inbreuk maken op andere producten. Samsung zal verkoopsverliezen lijden door deze beslissing, maar de rechtbank is van oordeel dat het nadeel van Samsung niet opweegt tegen de problemen die Apple heeft om rechtstreeks te concurreren met deze inbreukmakende producten.'

'Schaamteloos kopieergedrag'

Aan AllThingsD laat een Apple-woordvoerder optekenen dat het geen toeval is dat de producten van Samsung erg lijken op de iPhone en de iPad. 'Dit soort schaamteloos kopieergedrag is fout. Als bedrijven onze ideeën stelen, moeten we het intellectuele eigendom van Apple beschermen', luidt de officiële verklaring.

Bij Samsung klinkt een heel andere boodschap. 'Apple heeft de Galaxy Tab 10.1 tijdelijk laten verbieden op basis van een enkel patent dat te maken heeft met één aspect van het algemene ontwerp. Als Apple dergelijke juridische claims zal blijven maken met generieke designpatenten, dan is dat nefast voor de innovatie en vooruitgang in de hele industrie', aldus Samsung, dat in beroep gaat tegen deze recente beslissing.

Recent probeerde Apple ook om de Amerikaanse lancering van de Samsung Galaxy S III te dwarsbomen, maar daar zijn de Amerikaanse rechters het technologiebedrijf niet in gevolgd.

 

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees