Beauty

Vijf redenen waarom slapen je mooier maakt

Vijf redenen waarom slapen je mooier maakt

Foto: Shutterstock

We wisten al langer dat een goede nachtrust ons geheugen verbetert, voor een opgewekt gevoel zorgt en het risico op hartaanvallen verkleint. Maar door voldoende te slapen zien we er ook nog eens fris en jeugdig uit. Wij leggen je haarfijn uit hoe dat komt.

Anderen vinden je aantrekkelijker
Een onderzoek uit 2010, gepubliceerd in The British Medical Journal, heeft aangetoond dat mensen die voldoende slapen er beter uitzien dan mannen en vrouwen met een tekort aan slaap. Dit konden ze heel eenvoudig bewijzen door foto’s te maken 23 proefpersonen na een korte nacht. Daarna maakten ze foto’s van dezelfde mensen na een normale nacht van acht uur. Vervolgens werden de beelden beoordeeld dor 65 vrijwilligers. Die vonden dat de proefpersonen na een korte nacht minder gezond en minder aantrekkelijk waren dan na een normale nacht.

Je blijft mooi slank
Mensen die met een chronisch slaaptekort kampen, worden dikker omdat hun metabolisme twaalf procent trager werkt dan mensen die voldoende slapen. Dat beweren onderzoekers aan de universiteit van Boston. Volgens de vorsers zou je zo’n 120 calorieën minder verbranden na een te korte nacht, wat op één jaar tijd voor ongeveer zes extra kilo’s zorgt. Bovendien geeft voldoende slaap je meer energie. En wie meer energie heeft, heeft ook meer kracht om te sporten en kan dus extra kilo’s voorkomen.

Je huid straalt
Mannen en vrouwen met een gezond slaappatroon worden zelden met donkere kringen rond hun ogen geconfronteerd. Integendeel, de huid van deze mensen is elastischer en strakker dan deze van problematische slapers en geeft ze een jeugdige gloed. Wist je trouwens dat onze huid zich tot dertig keer sneller vernieuwt als we slapen? Veel vrouwen doen niet voor niets een schoonheidsslaapje.

Je kan beter dansen
Het is al lang bekend dat ons brein nieuwe dingen leert terwijl we slapen. Bijvoorbeeld: je studeert voor een examen, ’s nachts verwerk je de informatie waardoor je het de volgende ochtend niet vergeten bent. Maar dat is niet alles. Onze spieren, weefsels en ligamenten leren ’s nachts ook bij waardoor we ons vlotter kunnen voortbewegen. Je kan als het ware een betere danser worden omdat je in je slaap recent opgepikte pasjes herhaalt.

Je ‘jeugdhormoon’ krijgt een boost
Het menselijke groeihormoon, kortweg HGH genaamd, is de hoofdreden waardoor we er jong blijven uitzien als we volwassen zijn. Dit wordt het meest geproduceerd tijdens de diepe slaap. Een HGH-tekort kan ervoor zorgen dat je spiermassa vermindert en je metabolisme trager werkt. Slaap meer, en je krikt je HGH-hormoon weer naar een hoger niveau en zal er dus jonger uitzien.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees