'Gunther D gaat over de schreef'

'Gunther D gaat over de schreef'

Gunther Desamblanx Foto: © Bart Dewaele

Het programma 'Gunther D' op Studio Brussel, waarin bekende Vlamingen worden opgebeld en door de mangel gehaald, gaat over de schreef. Dat verklaarde minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement op een vraag van Johan Verstreken (CD&V).

StuBru-presentator Gunther Desamblanx haalde, tot voor kort, elke vrijdagavond grapjes uit met artiesten, acteurs en andere BV's. Usual suspects zoals Celie Dehaene en Mariette Wally worden bijna wekelijks voor paal gezet op de radio.

Ook parlementslid Johan Verstreken moest eraan geloven, nadat hij had aangekondigd een vraag om uitleg over het programma te zullen stellen. In de commissie Media vertelde hij dinsdag over zijn wedervaren: 'Ik werd opgebeld met een geheim nummer. Er volgde een tirade van scheldpartijen door stemmen van bekende Vlamingen, waarvan ik er een aantal uit 'Thuis' herkende.'

Ook onder meer de voormalige beursgoeroe Jean-Pierre Van Rossem en acteur Jelle Cleymans moesten eraan geloven. Desamblanx belt hen met opgenomen zinnetjes uit tv-programma's, waaronder zinnen uit 'Familie', of eerdere telefoongesprekken.

VRT oordeelde dat 'Gunther D' moet kunnen

Ingrid Lieten is het met Verstreken eens dat Gunther Desamblanx over de schreef gaat, hoewel de programmacharterraad van de VRT daar anders over denkt. 'Een satirisch programma als Gunther D moet kunnen worden gemaakt', oordeelde de raad. De procedures moeten wel strikt worden toegepast en er moet altijd expliciet toestemming voor uitzending worden gevraagd.

Toch vindt Ingrid Lieten het programma 'er volledig over'. In de commissie verwees ze naar het mediadecreet, waarin onder meer staat dat de openbare omroep naar kwaliteit en professionaliteit moet streven. 'Maar de VRT stelt autonoom haar programma-aanbod en uitzendschema vast. Ik kan en wil me daar niet in mengen.'

De VRT organiseert binnenkort wel een workshop over de grenzen van humor, om preventief na te gaan wat kan en niet kan.

Hieronder vindt u enkele fragmenten uit 'Gunther D':

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees