Konijnen niet langer in kleine kooien gekweekt

Binnenkort zitten konijnen niet langer in een kooi Foto: BELGA

Vleeskonijnen zullen binnenkort niet meer gekweekt worden in kooien. De Boerenbond, zijn Waalse tegenhanger FFWA en de dierenrechtenorganisatie Gaia hebben een akkoord bereikt om konijnenfokkerijen voortaan uit te rusten met een diervriendelijker parksysteem.

'De parksystemen zijn een diervriendelijker alternatief voor kooien en sluiten beter aan bij het natuurlijk gedrag van de dieren', aldus Piet Vanthemsche (voorzitter van de Boerenbond), Michel Vandenbosch (Gaia) en Yvan Hayez (FFWA) vandaag op een persconferentie.

De federale Raad voor Dierenwelzijn, waarin ook de Boerenbond en GAIA zetelen, vraagt minister van Volksgezondheid Laurette Onckelinx (PS) om hun plannen om te zetten in een wettekst.

Momenteel telt België een half miljoen vleeskonijnen, maar op Belgisch noch op Europees niveau bestaat er wetgeving rond de huisvesting van konijnen. 

De konijnen berschikken nu in kooien over 3.000 tot 4.500 vierkante centimeter. In het parksysteem krijgen ze meer ruimte, namelijk twee vierkante meter. De parken zijn bovendien uitgerust met schuilhoekjes en hoogteplatforms en de dieren beschikken over hout, stro, hooi of ander knaagmateriaal. 

Stappenplan

Het doorvoeren van de 'grondige' hervorming van de konijnenhouderij vraagt tijd, daarom werd een stappenplan opgesteld. Tegen 1 januari 2013 moet de bestaande huisvesting uitgerust zijn met onder meer knaagmateriaal en comfortzones op de vloeren. Nieuwbouw en te renoveren stallen voor vleeskonijnen moeten vanaf dan overstappen naar parksystemen.

Deze investering betekent ook dat de prijs van konijnenvlees in de supermarkt wellicht zal stijgen.

De supermarktketens Delhaize, Lidl en Colruyt nemen nu al een deel van hun konijnenvlees af van leveranciers die met zo'n parksysteem werken.

Gaia roept alle supermarkten op om voor hun volledige aanbod over te schakelen naar parksystemen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees