65 gezinnen uit huis gezet in 2011

Sint-Niklaas -

In Sint-Niklaas alleen al werden vorig jaar 154 procedures voor uithuiszetting gestart. Bij 65 daarvan werden de bewoners uit hun woning gezet. De vzw Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen wil daar samen met het stadsbestuur en het OCMW iets aan doen.

Omdat sommige gezinnen het steeds moeilijker krijgen en daardoor een forse huurachterstand oplopen, worden zij na een procedure voor de vrederechter uit hun huis gezet. Voor sommigen betekent dit leven op straat.

Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen trekt zich het lot van deze kwetsbare huurders aan en startte het project ‘recht op wonen voor iedereen' op. Het project brengt kwetsbare huurders in Sint-Niklaas regelmatig samen om deze zo een stem te geven, om op die manier hun eigen situatie en die van hun lotgenoten op de private en sociale huurmarkt te verbeteren.

In Vlaanderen dreigden in 2008 liefst 10.780 gezinnen uit hun woning gezet te worden. In 2009 was dat aantal al opgelopen tot 12.180 gezinnen. Dat komt neer op ongeveer 33 gezinnen per dag. In Sint-Niklaas werden vorig jaar 154 dossiers voor uithuiszetting geopend, 65 daarvan werden ook effectief buitengezet.

Uit de cijfers blijkt dat uithuiszetting in grote mate een probleem is van alleenstaanden, meestal mannen en bijna allemaal autochtonen. De twee belangrijkste redenen om iemand buiten te zetten zijn huurachterstand en wooncultuur (overlast, klachten over onderhoud en burenhinder, red.)

Brigitte is 56 en weet wat het is om geen vast dak boven het hoofd te hebben. ‘Bij mij is de miserie begonnen na mijn scheiding, 12 jaar geleden', zegt ze. ‘Ik ging van het ene vluchthuis naar het andere, en tussendoor logeerde ik af en toe bij vrienden. Na een verblijf in het doorgangshuis in Sint-Niklaas vond ik een studio waar ik 364 euro per maand betaalde, zonder gas, water en elektriciteit. Ik woonde er drie jaar, maar kon de huur niet meer betalen, waardoor ik als dakloze op straat belandde. Maar voor mij is het nog goed afgelopen. Dankzij Samenlevingsopbouw en het OCMW heb ik uiteindelijk een sociaal appartementje gekregen waar ik 218 euro betaal, en dat past perfect binnen mijn budget.'

‘Wij formuleerden met onze werkgroep van Samenlevingsopbouw een aantal beleidsvoorstellen waarover we in dialoog gingen met de Stad Sint-Niklaas en het OCMW', zegt Nicole Formesyn van de vzw. ‘Wij vonden in OCMW-voorzitter Jef Foubert (CD&V), schepen van Huisvesting Marc Heyndrickx (CD&V) en schepen van Welzijn Sofie Heyrman (Groen) welwillende gesprekspartners.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio