Socialistische Harmonie Ontwaking moet wijken voor school

Verenigingen willen renovatie Ertbrugge

Verenigingen willen renovatie Ertbrugge

De actievoerders voor de hovenierswoning van Ertbrugge Foto: jaa

Deurne -

Een groep van cultuurminnaars, verenigingen en politici willen dat de stad de oude hovenierswoning van kasteel Ertbrugge renoveert en inricht als bib-punt en vertelhuis.

Morgen is het precies één jaar geleden dat de stad zeven wijkbibliotheken sloot, waaronder de Deurnse filialen Zwarte Arend en Morckhoven. Als alternatief denkt Eva De Hondt, voorzitter van de cultuurraad van Deurne, aan het afgebroken kasteel Ertbrugge. Gisteren kreeg de cultuurraadvoorzitter steun van onder meer Meyrem Almaci (Groen), acteur Pol Goossen, Ludo Peeters van de Heemkundige Kring Turninum, kunstenaar Jan Prinsen, Dirk van Duppen (PVDA+) en Marc Vos van de socialistische Harmonie Ontwaking.

De groep bezorgde plaatselijk Cultuurschepen Walter Verbruggen (Groen) een advies met enkele concrete voorstellen. ‘We hebben ons oog laten vallen op twee leegstaande gebouwen langs de Schotensesteenweg’, zegt De Hondt. ‘Er is de oude hoveniers-conciërgewoning van het afgebroken kasteel Ertbrugge. Dit mooi gebouwtje in eclectische stijl van rond 1900 zou Deurne-Oost opnieuw iets kunnen geven om trots op te zijn. Momenteel oogt het vervallen en valt het geregeld ten prooi aan vandalen, maar eens opgeknapt zou het naast een bib-punt, vertelhuis en lokaal voor verenigingen een mooie toegangspoort kunnen vormen voor het Ertbruggebos.’

De leden van de socialistische Harmonie Ontwaking zijn ook op zoek naar een nieuwe locatie. ‘We hadden met het stedelijk vastgoedbedrijf Vespa nochtans een huurovereenkomst tot 2014 voor het lokaal dat we nota bene zelf renoveerden. Toch is dat contract zonder officiële vooropzeg van tafel geveegd’, zegt vaandeldrager Marc Vos.

De stad wil het voormalige schoolgebouw aan de Boekenberglei naar aanleiding van de scholencrisis tegen september opnieuw zijn oorspronkelijk functie geven. Op het kabinet van schepen voor Onderwijs Robert Voorhamme (SP.A) zitten ze verveeld met de kwestie. ‘Maar de harmonie is tijdig op de hoogte gebracht.’ Er zou bovendien zijn ingestemd met een tijdelijke huisvesting in de muziekschool tot de nieuwe school aan de Schotensesteenweg af is.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio