Boezingenaars moesten ramen dichthouden

Houtverwerkend bedrijf in lichterlaaie

Drie brandweerkorpsen moesten ter plaatse komen om de brand bij de halfopen loods te bestrijden. Foto: pli

Ieper/Boezinge -

Het heeft gisterochtend gebrand bij de firma Vandendriessche in de Bargiestraat. In het bedrijf wordt houtafval verwerkt. 'De brand is rond 4.30 uur ontstaan,' zegt brandweercommandant Rik Vandekerckhove.

‘Het was de vrouw van één van onze brandweerlui die de brand opmerkte en alarm sloeg. Toen wij hier toekwamen, zagen we metershoge vlammen’, vertelt Rik Vandekerckhove.

Het vuur ontstond in de omgeving van een halfopen loods, waar heel wat houtafval lag. Over de oorzaak is nog niets geweten. ‘Het kan gaan om zelfontbranding, maar het is ook mogelijk dat er een machine oververhit geraakte. Een brandexpert van het Ieperse parket kwam ter plaatse om de oorzaak te achterhalen’, zegt Rik Vandekerckhove.

Om de brand te bestrijden, kwamen drie brandweerkorpsen uit de buurt ter plaatse: naast de Ieperse brandweer ook die van Langemark-Poelkapellen enLo-Reninge. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar de rook die zich ontwikkelde, was kilometers ver te zien. De zuidoostenwind blies de gigantische rookwolk richting Boezinge.

‘We hebben in het dorp rondgereden om de mensen te verwittigen en hen te vragen ramen en deuren dicht te houden’, bevestigt korpschef Luc Deryckere van Arro Ieper.

‘We hadden hier inderdaad wat geurhinder, maar dat viel al bij al nog mee’, zegt Boezingenaar Frederik Morlion.

Bedrijventerrein afgezet

De politie zette ook diverse straten op het industrieterrein Ieperleekanaal af.

Daardoor kon vermeden worden dat vrachtwagens zich vastreden of over de brandslangen moesten rijden.

De brandweer, die de smeulende massa langs diverse kanten bestreed, legde brandslangen tot aan het Ieperleekanaal, waar bluswater uitgepompt werd.

Dirk Syx, voorzitter van de Ieperse Bedrijvenvereniging, heeft niet veel hinder ondervonden: ‘Er waren straten afgezet, maar wie hier ter plaatse op een bedrijf moest zijn, werd doorgelaten.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio