Leuk grasduinen op fotowebsite

Historisch Leuven herleeft op website

Historisch Leuven herleeft op website

Frederic Hecq op de Grote Markt. Foto: ivw

LEUVEN -

Met Leuven.weleer.be maakt Leuvenaar Frederic Hecq (35) de geschiedenis van zijn eigen stad wel erg tastbaar. Via een overzichtelijke website met een kaartje kan je grasduinen door het Leuven van vroeger.

Leuvense geschiedenis boeit. Na de (populaire) pagina ‘Leuvense Historische Weetjes’ is er alweer een ander initiatief. De website Leuven.weleer.be bundelt bijna 500 oude foto's van Leuven op een plattegrond, met telkens een kort tekstje met achtergrondinformatie. Zoeken kan via plaats, trefwoord of jaartal.

‘Sinds een half jaar ben ik intensief bezig met het verzamelen van oud beeldmateriaal uit Leuven. Vaak is het onontgonnen terrein en vind je die beelden alleen terug in oude stoffige boeken en archieven of op moeilijk doorzoekbare websites. Waarom die verzameling niet online openbaar maken, in een toegankelijk jasje?’, bedacht initiatiefnemer Frederic Hecq. In zijn vrije tijd bewerkt hij alle foto's tot een samenhangend geheel en schrijft hij er tekstjes bij.

‘Het is behoorlijk veel werk, maar het is nu eenmaal mijn passie. Ik ben geen historicus. Geschiedenis was zelfs nooit mijn favoriete vak’, geeft Hecq, die in de fitnessbranche zit, toe.

‘Maar ik ben een geboren en getogen Leuvenaar en de stad ligt me na aan het hart. Ik hou er ook van om haar evolutie te zien. De lokale geschiedenis werd lang ondergewaardeerd. Na de lancering van de site, een week geleden, kreeg ik al veel positieve reacties, ook van mensen die er tot voor kort geen interesse voor hadden.’

Bedoeling is dat de website wordt uitgebreid, niet alleen met foto's van Leuven, maar ook over de stadsgrenzen. Zo wordt volgende week de Tiense site gelanceerd met al 300 foto's. Later wil Frederic nog andere gemeenten en steden laten aansluiten. Hij werkt momenteel ook aan een iPhoneapplicatie die je locatie detecteert om je een gepaste foto uit de oude doos te sturen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio