Op het eerste zicht veel mogelijke overnemers

Curators hopen jobs bij failliet Albo te redden

Curators hopen jobs bij failliet Albo te redden

Albo moest een jaar nadat Pierre Lambrechts de zaak overnam, de boeken toedoen. Foto: credit

De 44 werknemers van het failliet verklaarde metaalbedrijf Albo in Kuurne zullen misschien toch niet op straat staan. Volgens de curators is de kans op overname nog altijd reëel. 'Er is alvast veel interesse', zegt curator Arne Verschuere.

Binnen twee weken zou er meer duidelijkheid moeten zijn over het lot van de 43 werknemers van het metaalbedrijf Albo in de Noordlaan in Kuurne’, zegt advocaat Arne Verschueren, die net als Delphine Cloet en Daszkowska Iwona werd aangesteld als curator.

‘We zijn druk bezig met een oplossing te zoeken voor het bedrijf. Op het eerste zicht is er veel interesse van een aantal bedrijven om Albo over te nemen. Het is een goed teken dat er velen zich geroepen voelen, maar we moeten natuurlijk nog zien wie er ook effectief boter bij de vis doet’, aldus curator Verschuere.

Volgens de christelijke vakbond ACV is het faillissement geen verrassing omdat er al langer signalen waren dat het niet goed ging. ‘Sinds de overname merkten we dat veel werknemers het bedrijf verlieten. We geven toe dat de overnemer grote inspanningen deed om nieuwe klanten aan te trekken, maar volgens ons investeerde hij te weinig in het materiaalpark. De kwaliteit nam af en dat was de doodsteek voor het bedrijf’, vertelt Paul Maxy van ACV metaal.

Eigenaar Pierre Lambrechts, die in april vorig jaar de gekende brievenbusfabrikant overnam van stichter Dany Devloo, is ontgoocheld. ‘We hebben het voorbije jaar wel geïnvesteerd in de toekomst en ook een paar essentiële dingen veranderd. Ondanks een gestegen omzet en een uitbreiding van de klantenportefeuille werden we geconfronteerd met mindere marges. Bij een gedetailleerde doorlichting vielen er enkele lijken uit de kast. Al een jaar na de overname de boeken moeten neerleggen is lastig, maar mijn grootste zorg gaat nu naar het redden van de jobs.’

Tussen overnemer Lambrechts en de vorige eigenaar is er intussen een juridisch dispuut.

Albo, gespecialiseerd in de productie van aluminium brievenbussen en toeleverancier van diverse bewerkingen in aluminum, werd in 1961 opgericht in Zwevegem. In 1966 verhuisde het naar Deerlijk en in 1970 naar de Noordlaan in Kuurne. Het is de eerste firma die failliet gaat sinds de oprichting van het vzw bedrijvenpark Kortrijk-Noord. ‘Het is jammer, maar het is zeker geen teken aan de wand dat het niet goed gaat met het bedrijvenpark, integendeel. Ik ben ervan overtuigd dat de werknemers die op straat komen te staan op het bedrijvenpark een nieuwe job kunnen vinden. We hebben momenteel veel vacatures openstaan’, zegt parkmanager Bert Demeulemeester.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio