Tour de France wordt een duel tussen Australische en Britse hardrijder

ANALYSE. Cadel Evans versus Bradley Wiggins

ANALYSE. Cadel Evans versus  Bradley Wiggins

Foto: EPA

Deze Tour kondigt zich aan als een duel tussen titelhouder Cadel Evans en uitdager Bradley Wiggins. Een Australiër versus een Engelsman. Twee ‘big wheels' die vooral tijdrijden als specialiteit hebben. Vorig jaar zaten de nu afwezige klimmers Alberto Contador en Andy Schleck in de favorietenrol, maar Cadel Evans won. We lichten de twee Angelsaksen door. Ons rapport: de twee zijn bijzonder aan elkaar gewaagd. Het komt drie weken lang op details aan.

TIJDRIJDEN

Bradley Wiggins: 9,5 op 10

Cadel Evans: 9 op 10

Op papier is Bradley Wiggins, de voormalige olympische kampioen achtervolging, een iets betere tijdrijder. Dat demonstreerde hij onlangs nog in de lange tijdrit van de Dauphiné naar Bourg-en-Bresse. Daar reed Wiggo de Australiër over 53 km op 1'43”. Dat is op het eerste gezicht een groot verschil, maar Evans stond fysiek minder ver dan de Engelsman. Hij had niet enkel het parcours tegen (heuvels op brede wegen) maar verloor na 5 km ook zijn drinkbus. Waardoor hij uitgedroogd finishte.

KLIMMEN

Cadel Evans: 8 op 10

Bradley Wiggins: 7,5 op 10

Bradley Wiggins heeft zich vooral de jongste jaren tot klimmer ontwikkeld. Hij sluit als kandidaat-eindwinnaar nauwer aan bij het type Indurain of zelfs Lance Armstrong. Dat waren twee Tour-winnaars die bergop vooral de schade beperkten en in de chrono het verschil maakten ten opzichte van de pure klimmers. Cadel Evans is bergop net iets beter en ook iets explosiever. Hij heeft nog een acceleratie in de benen, terwijl Wiggins klimt zoals hij alleen tegen de klok bokst. Van elke klim maakt hij een bergtijdrit, waarbij hij het snelste tempo voor zichzelf zoekt.

DALEN

Cadel Evans: 8,5 op 10

Bradley Wiggins: 7 op 10

De betere daler van de twee tenoren is ongetwijfeld Cadel Evans. Vanuit zijn vorige leven als mountainbiker is hij technisch sterk onderlegd. Kuifje (zijn koosnaampje) durft zich ook als een slechtvalk naar beneden storten. De Brit heeft een opleiding als topbaanrenner achter de rug. Hij kan genoeg met een fiets overweg, maar hij pakt het op een andere manier aan. Hij geeft Evans het valse gevoel dat hij bergaf met een risicootje meer kan uitlopen, maar houdt doorlopend alles goed onder controle en schroeft dan het tempo in de vallei op.

LEIDERSCHAP

Cadel Evans: 8 op 10

Bradley Wiggins: 8,5 op 10

De drie jaar oudere Australiër heeft veel meer ervaring in zijn rol als Tour-kopman. Al sinds Omega Pharma-baas Marc Coucke hem in 2005 in zijn toenmalige team nam, werkt hij aan zijn leiderschap. Vorig jaar bij zijn nieuwe werkgever BMC vielen alle stukjes van de puzzel in elkaar. Bij Bradley Wiggins is de ontwikkeling tot rondekopman veel later begonnen. Pas nadat hij in 2009 bij Garmin-Slipstream vierde werd in de Tour begon het bij de Brit te dagen. Karakterieel hebben de twee weinig gemeen. Het zijn allebei leiders, maar Wiggins is meer baas over de ploeg dan Evans op het eerste zicht.

PLOEGSTERKTE

Cadel Evans: 8 op 10

Bradley Wiggins: 8,5 op 10

Allebei beschikken ze over twee beresterke ploegen waarin ieders rol scherp is afgelijnd. BMC is duidelijker opgebouwd rond één kopman. Dat is een pluspunt voor Cadel Evans. Hij heeft acht knechten in zijn dienst. Het team weet ook sinds vorig jaar hoe je een Tour-zege succesvol voorbereidt. Wiggins kan in principe slechts op zes mensen rekenen, want aan wereldkampioen Cavendish en Bernhard Eisel is hij op papier anderhalve man kwijt. Zijn schaduwrijder Froome heeft dan weer een hoger soortelijk gewicht dan de jongere Tejay van Garderen.

TACTISCH VERNUFT

Cadel Evans: 7,5 op 10

Bradley Wiggins: 8 op 10

De strateeg achter Cadel Evans is onze landgenoot John Lelangue, samen met de Italiaan Fabio Baldato. De voormalige Brusselaar was al succesvol met Floyd Landis (Phonak), al werd die eindzege snel gestript. Toch doet de Zwitserse ploeg er goed aan de capaciteiten van Sean Yates niet te onderschatten. De Britse ex-prof is een heel belangrijke schakel in de machine van Team Sky. Hij leerde het vak aan de zijde van Johan Bruyneel bij Discovery Channel. De manier waarop Wiggins naar deze Tour toewerkte, lijkt een doorslag van hoe Evans zich op zo'n avontuur voorbereidt.

Het rapport

Cadel Evans: 49 op 60

Bradley Wiggins: 49 op 60

Corrigeer