Topman dokwerkersvakbond maandenlang afgeluisterd

Antwerpen -

Het Antwerpse gerecht heeft Marc Loridan, de secretaris van de socialistische vakbond BTB, negen maanden lang laten afluisteren.

De afluisteroperatie kaderde in een groot onderzoek naar invoer van verdovende middelen via de haven van Antwerpen. De socialistische vakbondstopman is zelf geen verdachte in het dossier, maar zijn broer Luc Loridan wel. Die wordt beschouwd als de leider van een 33-koppige bende die zich bezighield met de smokkel van cocaïne, hasj en xtc-pillen. Luc Loridan, een gewezen speurder van de lokale politie, wordt ook vervolgd voor witwassen. Bij hem thuis in de kelder werd 300.000 euro cash geld aangetroffen, waarvan hij niet kon verklaren hoe hij er aan kwam.

Advocaat Walter Van Steenbrugge heeft klacht ingediend tegen onbekenden wegens het illegaal afluisteren van de telefoon van de vakbondsbaas. Van Steenbrugge meent dat het gerecht veel te snel is overgegaan tot het afluisteren van de telefoon van de vakbondsman, zonder dat er ernstige aanwijzingen tegen hem zijn. Volgens Paul Van Tigchelt van het Antwerpse parket mag de politie iedereen afluisten die contact heeft met verdachten. En aangezien Luc Loridan het belangrijkste target was in het onderzoek, werd ook de telefoon van zijn broer Marc onder tap gezet. Volgens het parket was het onderzoek niet tegen de vakbond gericht, maar tegen een individuen.

Dat laatste is niet helemaal waar. Bij aanvang van het onderzoek gingen de speurders er wel degelijk vanuit dat de socialistische dokwerkersvakbond BTB, of een aantal prominente leden, betrokken was bij de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen. Om die reden werden ook telefoons van het vakbondslokaal aan de Paardenmarkt afgeluisterd.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio