Laatst brok van Fortis-puinhoopna vier jaar opgeruimd

ABN Amro betaalt 400 miljoen aan Ageas

ABN Amro betaalt 400 miljoen aan Ageas

’We verkozen een minnelijke schikking boven een juridische strijd’, zegt Bart De Smet, CEO van Ageas. Foto: BELGA

ABN Amro en Ageas hebben een deal gesloten die een eind moet maken aan een juridisch steekspel rond aandelentransacties in de nasleep van de ontmanteling van de toenmalige Fortis-groep. De Nederlanders betalen de Belgische verzekeraar een bedrag van 400 miljoen euro.

De schikking betekent het definitieve einde van alle lopende gerechtelijke procedures tussen Ageas, ABN Amro en de Nederlandse staat, de enige aandeelhouder van ABN Amro. Uiterlijk tegen 5 juli ontvangt Ageas 400 miljoen euro die het als nettowinst zal opnemen in de halfjaarcijfers die Ageas begin augustus bekendmaakt.

Zwaar verslikt

Fortis kwam in 2008 in stormweer terecht nadat het samen met Banco Santander en Royal Bank of Scotland de Nederlandse bank ABN Amro had overgenomen. Daartoe had de groep onder leiding van voorzitter Maurice Lippens en CEO Jean-Paul Votron een enorme kapitaalverhoging doorgevoerd. Maar toen escaleerde de financiële crisis en ontspoorde het ooit zo trotse Fortis.

Het conflict, waarover nu een schikking is bereikt, gaat terug tot 3 oktober 2008. Toen nationaliseerde de Nederlandse overheid - met toenmalig financiënminister Wouter Bos - in het holst van de nacht alle activa van Fortis in Nederland. Zo werd de Nederlandse overheid eigenaar van ABN Amro, maar de Hollanders weigerden een reeks financiële verplichtingen mee over te nemen. Na veel juridisch getwist en enkele rechtszaken is er nu een financieel vergelijk gevonden.

‘Deze schikking betekent een nieuwe, belangrijke stap voorwaarts bij het oplossen van de nog uitstaande zaken uit het verleden’, zegt Ageas-topman Bart De Smet. ‘Ageas heeft altijd aangegeven een minnelijke schikking te verkiezen boven een langdurige juridische procedure. We kunnen nu meer dan ooit focussen op de uitvoering van onze verzekeringsstrategie.’

Bijna tien procent erbij

Ook de beleggers wisten het nieuws over de deal met ABN Amro te smaken: ze stuurden het Ageas-aandeel bij opening van de beurs gisterochtend bijna 10 procent hoger. ’s Avonds bleef daar nog altijd 8,98 procent van over, wat van Ageas meteen de sterkste stijger binnen de Bel20 maakte.

Het nieuws komt ook op een prima moment: vandaag stemmen de aandeelhouders in Brussel over de afschaffing van de binationale structuur van de groep (Belgisch-Nederlands wordt Belgisch) en over een omgekeerde aandelensplitsing (waarbij tien aandelen worden ingeruild voor één). Dat moet Ageas van zijn imago van beurskneusje afhelpen. Want samen met de val van Fortis is ook de koers van het aandeel gekelderd: half april 2007, vóór de noodlottige overname, noteerde het Fortis-aandeel op zijn hoogtepunt tegen 29,13 euro. De voorbije weken schommelde het tot Ageas omgedoopte aandeel amper rond de 1,33 euro. Dan wekt 13,30 euro voor één aandeel alvast meer vertrouwen.

Corrigeer

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S