Cesare verdient zijn lauwerkrans

Cesare verdient  zijn lauwerkrans

Foto: REUTERS

Cesare zou het gezegd kunnen hebben: ‘horum omnium fortissimi sunt Africani.' Van alle (volkeren) zijn de Afrikanen het dapperst. Cesare Prandelli heeft niet alleen zijn voornaam gemeen met de beroemde Romeinse keizer, nu hij de Germanen van het kastje naar de muur heeft gespeeld, wordt hij straks als een triomfator onthaald in Rome. Als straks ook Hispania in het zand bijt, wordt Prandelli voor de eeuwigheid opgenomen in het Pantheon.

De verdienste van de sympathieke Lombardiër is niet min. Tegen de Italiaanse goegemeente in schopte hij het catenacciovoetbal van zijn heilige altaar en gaf hij het voordeel aan twee halve garen: de wispelturige zuiderling Antonio Cassano en het knettergekke Ghanese pleegkind Mario Balotelli. Een moedige keuze, want in Italië zijn er nog schrikbarend veel mensen die vinden dat een ‘Afrikaan' niet thuishoort in het shirt van de Azzurri.

Maar twee halve maken één volledige gare en Duitsland wist niet wat het overkwam toen het na twintig minuten werd afgetroefd door de oogappels van Prandelli. Had de Mannschaft in het matchbegin nog overwicht –Pirlo haalde een bal van de lijn–, dan moest ze in het nationaal stadion van Warschau omgaan met een nieuwe situatie: hoe maak je een achterstand ongedaan?

Het zo geroemde Duitsland vond geen antwoorden en Mario Balotelli –uitgerekend hij– maakte met het doelpunt van het jaar een einde aan de Duitse droom. Opvallend: Duitsland wordt geroemd voor zijn zegedrang, maar noch in het clubvoetbal, noch in het interlandvoetbal rijdt het nog een platte prijs. Bayern München verloor de finale van de Champions League, de laatste interlandtitel dateert van het EK '96, de laatste Europese clubtriomf (Bayern in de Champions League) van 2001.

De dapperste van alle EK-ploegen zijn de Italianen en de dapperste van de Italianen is een Afrikaan. Super Mario Balotelli geeft een stroomstoot aan dit EK dat aan het indommelen was. Voor zoveel aanvallende moed –wat een verschil met Spanje– verdient Cesare Prandelli nu al onze lauwerkrans.

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1