Vakantie

Zo mooi is Vlaanderen

Wat te doen op het Sint-Baafsplein in Gent?

Voor een geweldig uitzicht hoef je niet per se de wereld rond te reizen in de vakantie. In Vlaanderen valt er ook veel te zien. Dat ontdek je heel de zomer lang elke week op onze panoramafoto's.

95 meter
Het Belfort zag er niet altijd uit zoals vandaag. In de tweede helft van de 14de eeuw gebouwd, bestond het bovenste torendeel aanvankelijk uit een houten constructie. Later zijn andere spitsen uitgeprobeerd. Wat je nu ziet, werd pas voltooid in 1913 ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die toen in Gent plaats vond. Van de grond tot de draak op het dak meten we nu 95 meter. Onder het uurwerk van de toren biedt een gangpad een prachtig uitzicht.

Ssst, hier wordt geschermd
De tweede verdieping van de Lakenhalle is het vergader- en oefenlokaal van de oudste schermclub ter wereld. Al in de 17de eeuw nam de Sint-Michielsgilde er haar intrek. Een bekend lid is Freek Braeckman, die voor hij nieuwslezer werd 25 keer het Belgisch kampioenschap in deze sportdiscipline won.

650 zitjes
NTGent beschikt over verschillende zalen, maar de schouwburg, een klassiek lijsttheater met 650 zitplaatsen, is de grootste en de mooiste. Hier staan toppers als Els Dottermans, Elsie de Brauw, Ann Miller, Wim Opbrouck en Frank Focketyn op de planken.

Omgedraaid
Bij de heraanleg van het plein werd het standbeeld van Jan Frans Willems niet alleen in een waterpartij gezet, maar ook omgedraaid. Deze 19de-eeuwse Vlaamse voorvechter, naar wie het Willemsfonds werd vernoemd, was de eerste vertaler van 'Reinaert de Vos'. Vandaar dat er verwijzingen naar dat dierenepos op het kunstwerk staan.

Drie op een rij
Het salon van Gent worden ze wel eens genoemd, de terrassen van drie broederlijk naast elkaar gelegen horecazaken: 't Vosken, Brasserie Bridge en De Rechtvaardige Rechters. Hier valt vaak bekend volk te spotten. En uit de keukens komen streekklassiekers als Gentse stoverij of waterzooi.

De ijskar
De 'krimkerre', om het in het Gents te zeggen, is elke zomerdag op het plein te vinden. Pierino serveert zelfbereid Italiaans ijs.

Hedendaags
In de Sint-Baafskathedraal schuilt meer kunst dan het magistrale veelluik 'De aanbidding van het Lam Gods' van de gebroeders Van Eyck. Zo stoten we in een zijkapel op een Rubens. Maar tot eind juli loopt er ook een tentoonstelling waarin curator Jan Hoet zoekt naar sporen van religiositeit in de hedendaagse kunst.

Te veel duiven
Als je toevallig een karkas van een vogel vindt, is dat een duif die ten prooi is gevallen van een van de slechtvalken die in de kathedraaltoren huizen. De roofvogels hebben dat nest trouwens gekregen in het kader van de strijd tegen de overpopulatie van stadsduiven.

Gentse Feesten
Het programma van het Sint-Baafsplein is een van de smaakmakers van de Gentse Feesten. Dit jaar staan er naast enkele cracks uit het tributeband-genre ook Daan, Frank Boeijen, Eva De Roovere, Customs, Christoff en Dirk Stoops op het podium.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees