Inflatie in juni op laagste peil in twee jaar

Inflatie in juni op laagste peil in twee jaar

Foto: wfa

De inflatie in België is gedaald van 2,81 procent in mei naar 2,26 procent in juni. Daarmee komt ze op het laagste peil in twee jaar en lijken de forse prijsstijgingen in ons land definitief stil te vallen. Dat is wellicht te danken aan het beheer en de bevriezing van de energieprijzen. Dat meldt de FOD Economie donderdag.

We moeten teruggaan tot mei 2010 om een vergelijkbaar inflatiepeil te vinden. Toen werd een inflatie van 2,27 procent opgetekend. Daarna was de trend constant stijgend. In april 2012 kwam de inflatie nog boven de 3 procent uit. Op jaarbasis is er zelfs een verschil van 1,41 procent (in juni 2011 kwam de inflatie uit op 3,67 procent).

De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex, die als basis geldt voor de spilindex, daalt van 2,73 procent naar 2,21 procent. Tot nog toe ging men er van uit dat de spilindex pas in december overschreden zou worden. Daardoor zouden de sociale uitkeringen in januari en de weddes van het overheidspersoneel in februari stijgen met 2 procent.

In 2013 zou er geen spilindexoverschrijding volgen. Voorlopig blijft die verwachting 'min of meer gelijk', klinkt het.

De index voor de consumptieprijzen is in juni vooral gedaald door prijsdalingen voor motorbrandstoffen (-2,9 procent), huisbrandolie (-6,4 procent), geneesmiddelen (-1 procent), snijbloemen (-10 procent) en verse groenten (-3,7 procent). Buitenlandse reizen (+5 procent), vers fruit en verblijven in vakantiedorpen werden dan weer duurder (+10 procent).

 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees