Netbeheerders tegen grote verspreiding slimme meters

Netbeheerders tegen grote verspreiding slimme meters

Foto: pn

De vijf Belgische distributienetbeheerders verwerpen de grootschalige verspreiding van slimme meters, een eis van Europa. Ze pleiten ervoor enkel een slimme meter te plaatsen bij diegenen die zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, en bij de gezinnen met een budgetmeter. Dat schrijft L’Echo donderdag.
Eandis, Infrax (Vlaanderen), Ores, Tecteo (Wallonië) en Sibelga (Brussel) hebben de violen gestemd over de slimme meters. In een document bestemd voor de regionale regeringen verwerpen ze de grootschalige uitrol van de slimme meters.
 
Op basis van studies en lopende proefprojecten 'zijn we tot de conclusie gekomen dat de slimme meter niet rendabel is voor geen van de actoren (verbruikers, netbeheerders, red.)', zegt Philippe Massart, communicatieverantwoordelijke bij Sibelga.
 
De slimme meters moeten er voor hen dus enkel bij de zelfproducenten van energie en bij de gezinnen met budgetmeter komen. Ook merken de netbeheerders op dat de technologie van de slimme meter nog niet op punt staat.
 
Wel vinden ze dat de analoge meter moet verdwijnen. Ze pleiten voor een elektronische meter, maar dan één die geen gegevens communiceert met de netbeheerder.
 
Een slimme energiemeter is een toestel dat het verbruik automatisch aan de netbeheerder doorgeeft en verschillende nieuwe toepassingen mogelijk maakt.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees