ACV roept op om de loonlasten aan te pakken, niet de lonen

ABVV verontwaardigd over 'nieuwe aanval' op indexeringssyteem

Het is wel degelijk de bedoeling van de studie van de Nationale Bank (NBB) om argumenten te verzamelen om de huidige indexeringsmodaliteiten te herzien. Dat zegt de socialistische vakbond ABVV donderdag. De bond zegt ervan uit te gaan dat het regeerakkoord wordt uitgevoerd en dat de automatische loonindexering in de huidige vorm behouden blijft. Christelijke vakbond ACV roept dan weer op om de loonlasten aan te pakken, in plaats van de lonen.

'Het ABVV is verontwaardigd over deze nieuwe aanval op het huidige indexeringssysteem, omdat het regeerakkoord het behoud van de automatische loonindexering waarborgt', luidt het in een persbericht. Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV en ook regent van de NBB, zegt expliciet zich te distantiëren van de studie en de aanbevelingen erin. Hij spreekt ook van een studie met een 'sterke liberale ideologische inslag'.

Nog volgens het ABVV blijkt uit de studie zelfs een 'belangrijkste weerhouden piste'. Die zou zijn om de indexatie af te stemmen op de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), met name een inflatie van iets minder dan 2 procent.

Onaanvaardbaar, zegt het ABVV: 'Deze piste zou een radicale breuk met de huidige doelstelling van de automatische loonindexering zijn, namelijk het behoud van de koopkracht door de lonen te indexeren op basis van de reële stijging van de prijzen', luidt het onder meer.

NBB-gouverneur Luc Coene benadrukte donderdag dat de indexstudie het debat over de indexering, dat er zeker zal komen, te objectiveren. In de studie worden zeven scenario's onderzocht, maar de NBB spreekt geen voorkeur uit. Het is aan de sociale partners en de regering om de gepaste gevolgen te trekken uit de studie, aldus Coene.

'Niet lonen, maar loonlasten verlagen'

Niet de lonen zijn te hoog, maar wel de lasten op loonarbeid, zegt de christelijke vakbond ACV na de voorstelling van de studie van de Nationale Bank. Net als voor de socialistische collega’s van het ABVV, is er voor het ACV geen sprake van dat er aan de automatische indexering van lonen en uitkeringen zou worden geraakt.

'Een doelmatige en rechtvaardige verlaging van de loonlasten is een veel betere oplossing voor de verbetering van de competitiviteit van concurrentiegevoelige sectoren', zegt de vakbond in een persbericht. 'Met een compensatie voor de sociale zekerheid door een rechtvaardiger bijdrage van andere inkomensgroepen.'

De NBB-studie geeft volgens de vakbond 'zoals verwacht munitie aan hen die de crisis willen laten betalen door loontrekkenden en sociaal verzekerden, terwijl zij helemaal niet de oorzaak zijn van de financiële crisis'.

Als de inflatie een probleem is voor de loonkost, dan moet die aangepakt worden aan de bron, met name door de prijzen in een aantal sectoren te drukken. 'En niet door werknemers, zieken, gepensioneerden, werklozen,... via gepruts aan de index koopkracht te doen verliezen', aldus nog het ACV.
 

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees