Radovan Karadzic (deels) vrijgesproken van genocide in Bosnië

Radovan Karadzic (deels) vrijgesproken van genocide in Bosnië

Radovan Karadzic tijdens zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag (archiefbeeld) Foto: AP

In een tussenvonnis heeft het Internationaal Joegoslaviëtribunaal de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic vrijgesproken van genocide op moslims en Kroaten in verscheidene Bosnische steden in 1992. De beschuldiging van genocide in de moslimenclave Srebrenica blijft wel behouden, net als negen andere aanklachten tegen Karadzic.

De rechters vinden dat er onvoldoende bewijs is om Karadzic te veroordelen voor volkenmoord elders dan in de buurt van Srebrenica.

Karadzic werd beschuldigd van genocide in het district Prijedor. Nu hij daarvan is vrijgesproken, bevat de tenlastelegging ten aanzien van Prijedor nu enkel nog misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden.

Srebrenica

De 66-jarige Karadzic wordt beschuldigd van volkerenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië die tussen 1992 en 1995 aan meer dan 100.000 mensen het leven heeft gekost en 2,2 miljoen mensen heeft ontheemd.

In de moslimenclave Srebrenica, die formeel onder bescherming stond van een Nederlands VN-bataljon, kwamen in 1995 zo'n 8.000 moslimjongens en -mannen om. Karadzic ontkent alle schuld, en zegt dat hij niet had kunnen voorzien dat er in Srebrenica duizenden moslims zouden worden omgebracht. Ook zei hij dat hij niets van de massamoord wist, zelfs niet op het moment dat deze plaatsvond.

De verdediging van Karadzic had op 11 juni de algehele vrijspraak op de elf aanklachten gevraagd, verzekerend dat er in Bosnië geen volkerenmoord heeft plaatsgevonden.

Mladic

Karadzic was president van de separatistische Republika Srpska, die later krachtens de Dayton-akkoorden opging in Bosnië en Herzegovina. In 1995 werden hij en de voormalige militaire leider van de Bosnische Serviërs, Ratko Mladic, aangeklaagd. Beiden sloegen op de vlucht.

Pas in 2008 werd Karadzic in Belgrado gearresteerd. Zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal ging in oktober 2009 van start. Karadzic verdedigt zichzelf.

De zaak is nu geschorst tot 3 september. Vanaf 16 oktober voert de verdediging de elementen à décharge op.

Voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag staat momenteel ook Ratko Mladic terecht. Hij werd pas in mei vorig jaar gearresteerd. Zijn proces werd enkele weken geleden voor onbepaalde tijd opgeschort.

De Servische president Slobodan Milosevic werd ook door het tribunaal aangeklaagd, maar stierf in 2006 vooraleer een vonnis werd uitgesproken.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees