Tour 2009. De terugkeer van Lance Armstrong

De video wordt geladen
In de Tour 2009 stond zevenvoudig winnaar Lance Armstrong opnieuw aan de start, deze keer als ploegmaat van topfavoriet Alberto Contador bij Astana. Was die wielerformatie het jaar daarvoor niet welkom dan mocht de Kazakse ploeg in 2009 wel meerijden. De Tour, die vooral in de zuidelijke landshelft werd gereden, startte met een proloog in Monaco. Die werd gewonnen door Fabian Cancellara die zes dagen de gele trui zou dragen. In de vijftiende etappe pakte Contador de zege bergop in Verbier en meteen ook de gele trui die hij zou behouden tot op de Champs-Élysées. Meer nog, hij won ook de individuele tijdrit in Annecy. Andy Schleck werd tweede in de eindstand op ruim vier minuten en verrassend derde werd Lance Armstrong op 5min24.

Voor de Belgen werd het een teleurstellende Tour met geen enkele etappezege en geen enkele landgenoot bij de eerste tien.

Tom Boonen verscheen deze keer wel aan de start. Pas daags voor de start kreeg hij zekerheid over deelneming na een uitspraak van het Parijse Arbitragehof voor de Sport van het Franse Olympisch Comité (CNOSF). Booen zou ziek opgeven voor de start van de vijftiende etappe.

 

Corrigeer