Eerste editie Etappe focust op Belgische Tourwinnaars

Wielermuseum Roeselare lanceert eigen magazine

Wielermuseum Roeselare lanceert eigen magazine

José Debels, Gilbert Desmet en Kris Declercq van Wiemu pronken met de eerste editie van ‘Etappe’. Foto: avr

Roeselare -

Etappe, zo heet het nieuw uithangbord van het Wielermuseum. Een magazine over historische fietshelden die in elke dagbladhandel te koop is vanaf 4 juli.

Wielermagazines zijn er in overvloed. De nieuwste fietsen worden er besproken, de volgende Tourwinnaar geanalyseerd en de leukste routes staan erin beschreven. Etappe, het allernieuwste wielermagazine laat die nieuwigheden voor wat het is en focust op het verleden. De historiek van de Vlaamse en Belgische wielercultuur die vanuit de kleine verhalen grote drama's of komedies opleveren. Etappe is het jongste kindje van het Nationaal Wielermuseum, kortweg WieMu. ‘Het is ons visitekaartje’, stelt waarnemend conservator Thomas Ameye trots. Etappe wordt eenmaal per jaar uitgegeven. Telkens met een andere focus. ‘Voor het eerste nummer zijn dat de Belgische Tourwinnaars. Maar volgend jaar vieren we honderd jaar Flandriens en de Ronde van Vlaanderen. Dat doen we niet aan de hand van overwinningsverhalen en de biografieën van de winnaars, wel door gebruik te maken van ons groot documentatiecentrum en archief.

Odiel Defraeye

Over hoe de sponsors in de jaren dertig de koers ontdekten of hoe biefstuk plaats moest ruimen voor het moderne krachtvoer. Ook het Waalse dorpje Florennes komt aan bod. Dat is het enige dorp dat ooit twee Tourwinnaars voortbracht.

Ook Odiel Defraeye komt aan bod. Niet omdat hij precies honderd jaar geleden de eerste Belgische Tourwinnaar was, wel omdat hij opgevoerd werd als een posterboy avant la lettre.

'De wielergeschiedenis in een modern jasje en anders bekeken, dat willen we brengen. Etappe moet een collectors item worden onder fietsliefhebbers met verhalen die nooit gedateerd zijn. ‘We willen de verhalen uit onze rijke wielercultuur bovenhalen voor het grote publiek. Dat kan door onze collectie in het Wielermuseum zelf, maar we willen de verhalen tot in de huiskamer brengen. ‘ We drukken 3.500 stuks worden. Te koop in de dagbladhandel, maar ook in het WieMu of het Centrum Ronde van Vlaanderen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio