De Lijn raadt gebruik van belbus vanuit Koolkerke aan voor mobiliteit

Geen weekendbus op lijn Brugge-Damme

Geen weekendbus op lijn Brugge-Damme

De belbus vanuit Koolkerke wordt het alternatief.

Damme -

De vervoersmaatschappij De Lijn heeft geschrapt in haar aanbod. Zo wordt de buslijn 43 tussen Brugge en Damme tijdens het weekend geschrapt.

Tijdens de weekends zullen tussen Brugge en Damme geen bussen rijden. Die regeling begint vanaf dit weekend.

De Lijn schrapt op lijn 43 Brugge-Damme-Oostkerke alle ritten op zaterdag en zondag. Vooraleer ze dat besloot werd het aantal reizigers op deze lijn wel geteld en dat waren er behoorlijk weinig. Het ging meestal om toeristen die de bus namen richting Uilenspiegelstadje of senioren die in Damme of Oostkerke wonen en zich willen verplaatsen naar Brugge of het station om de trein te nemen.

Belbus

Volgens Inge Debruyne van De Lijn bestaan er wel nog mogelijkheden om van Brugge in Damme te geraken. Dat kan nog om de twee uur met de belbus vanuit Koolkerke. Die sluit aan op de stadslijn 43.

‘Hoteliers kunnen voor de toeristen de belbus twee uur voordien aanvragen zodat ze perfect heen en terug kunnen naar Damme tijdens de weekends. Het zal wat wennen zijn maar ik denk dat iedereen snel een oplossing zal vinden’, meent Debruyne.

Antiekhandelaar Rik Mahieu (foto) gelooft dat het schrappen van enkele lijnen overdag geen probleem zal opleveren. Maar tijdens het weekend zal dat anders zijn. Vooral de senioren zullen dan hinder ondervinden. Die zullen moeten overstappen, wat het niet eenvoudiger zal maken. Volgens Mahieu gaat het vaak om oudere mensen die hun wagen wegdeden en aangewezen zijn op het openbaar vervoer.

Slechte zaak

Het Damse stadsbestuur verzette zich eerder al tegen de besparingsplannen van De Lijn. Ook de Damse handelaars zijn ongelukkig. Het wegvallen van de vaste busverbindingen is volgens hen geen goede zaak voor de middenstand.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio