‘Iemand moet toch een geweten hebben’

Politie zoekt wielertoeristen die autobestuurder in elkaar sloegen

Politie zoekt wielertoeristen die autobestuurder in elkaar sloegen

Jonas draagt nog de sporen van de aanval. Hij draagt een band rond de hals. Foto: dji

OUDENBURG -

De Vlaamse Bond voor Rijwieltoerisme roept op tot meer tolerantie tussen autobestuurders en wielertoeristen, nadat Jonas Decoster (23) uit Oudenburg uit zijn auto werd gesleurd en klappen kreeg van wielrenners. De politie is op zoek naar de daders.

Jonas Decoster (23) was woensdagavond op weg naar huis langs de Vaartduik-Zuid, het jaagpad waar enkel plaatselijke verkeer toegelaten is. Voor de familie Decoster is het pad al ruim 25 jaar de enige weg om thuis te geraken.

Verwijten

‘Het gebeurt wel vaker dat de fietsers ons uitschelden. Toen ik als kind met een kruiwagen over het jaagpad liep, kreeg ik al heel wat verwijten. Maar wat woensdag is gebeurd tart alle verbeelding’, zegt Jonas.

Vijf wielertoeristen uit een groep van vijftig reden Jonas klem, sleurden hem uit zijn wagen en sloegen en schopten. ‘Het gebeurt zelden dat zo'n grote groep op de Vaartdijk-Zuid rijdt. De eerste renners van de groep konden mij nog makkelijk passeren, maar toen het plots stropte gingen sommigen door het lint. Ze spuwden in mijn gezicht, gingen op mij zitten en knepen mijn keel dicht’, zucht Jonas.

Twee dagen na de feiten trilt zijn stem nog steeds. ‘Ze haalden vervolgens een exclusieve dynamo voor oldtimers uit mijn wagen en gooiden die samen met mijn autosleutels in het water. Terwijl ze mijn voeten en armen namen, dreigden ze ermee mij in het water te gooien.’

‘Pas toen een aantal vissers

in de buurt kwamen reden de wielertoeristen door. Jonas werd bloedend achtergelaten en overgebracht na het ziekenhuis. Hij is een week arbeidsongeschikt.

Mentaal moeilijk

Hij vertoont nog een wond op de lipen schaafwonden op de rug en draagt een band rond de hals. Mentaal heeft de Oudenburgnaar het zwaar. ‘Ik slaap bijna niet meer. Telkens zie ik de beelden voor mijn ogen. Toen de wielrenners wegreden, riepen ze ‘dat ik nu wel mijn lesje geleerd heb om hier te rijden’. En dat terwijl ik op weg was

naar huis.’

Volgens de Vlaamse Bond voor Rijwieltoerisme (VBR) in West-Vlaanderen is er al jaren een verzuurde relatie tussen autobestuurders en wielertoeristen. ‘Het is een gekend probleem’, zegt afdelingsvoorzitter Julien Prinsier. ‘Sommige wielertoeristen rijden altijd om ter snelst en houden geen rekening met autoverkeer. Ook autobestuurders rijden vaak te snel en denken niet aan fietsers. Er zou meer tolerantie moeten zijn tegenover elkaar. Over de precieze omstandigheden in Oudenburg kan ik niets zeggen, maar dergelijk geweld kan niemand tolereren. Het is betreurenswaardig want het gaat wellicht om enkelingen, maar dit brengt het wielertoerisme wel in een slecht daglicht.’

De lokale politie Kouter is een onderzoek gestart.

Over welke wielerclub het gaat is nog niet bekend.

‘Hopelijk vinden ze de daders of stappen ze zelf naar de politie. Het kan toch niet dat niemand van de vijftig renners geen geweten heeft’, besluit Jonas.

Zie ook pagina 23: chauffeur in elkaar geslagen door groepje wielertoeristen

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio