'Jongen van goud' moet drugsoorlog winnen

De Mexicanen noemen hem de knapste politicus en de bekendste rokkenjager van het land. De 42-jarige Enrique Peña Nieto (45) zal de presidentsverkiezingen zondag in Mexico wellicht winnen met de vingers in de neus. De strijd tegen het drugsgeweld wordt zijn topprioriteit. Al is 'de jongen van goud - 'El chico de oro' - zelf niet zo'n onbesproken figuur.

Een moordende schietpartij in terminal 2 van de luchthaven van Mexico-stad afgelopen week bewijst nog maar eens hoe het drugsgeweld als een kanker woekert over het hele land. Politieagenten, verdacht van banden met de cocaïnehandel, schoten drie collega's dood. Het is de zoveelste illustratie van het falende antidrugsbeleid van president Felipe Calderón.

Maar vanaf zondag kan het anders. Dan trekken ruim 80 miljoen Mexicanen naar de stembus. Na twaalf jaar maakt de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) van Nieto een zeer grote kans om terug te keren naar het 'Mexicaanse Witte Huis', Los Pinos. Sommigen houden nu al hun adem in, omdat het doembeeld van toen opnieuw opduikt. De Peruaanse Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa noemde de periode dat de PRI onafgebroken aan de macht was - van 1929 tot 2000 - de 'perfecte dictatuur'.

Nieto mag dan al door de roddelpers de knapste politicus van het land genoemd worden, uit onderzoek naar het verloop van zijn campagne blijkt zijn PRI nog altijd last te hebben van haar dictatoriale trekjes. De mediagenieke advocaat wordt ervan beschuldigd een akkoord te hebben met tv-zender Televisa om alleen aandacht te besteden aan zijn electorale projecten. Miljoenen peso's pompte hij in zijn propagandamachine. Maar niemand die weet waar dat geld precies vandaan komt. Het bedrijfsleven, de katholieke kerk of drugsdealers?

Lokale media, door de PRI gecontroleerd, berichten overigens opvallend weinig over de sterk gestegen criminaliteit in de deelstaat waar Nieto momenteel nog gouverneur is. Maar de man alleen de zwartepiet toespelen is dan weer een brug te ver. Hij bouwde ook ziekenhuizen, richtte mobiele klinieken in en verbeterde het openbaar vervoer. En ook al gelooft niet iedereen hem, zijn strijd tegen het drugsgeweld noemt hij zijn belangrijkste prioriteit. Vooral de Verenigde Staten zijn vragende partij om de oorlog tegen de kartels voort te zetten.

De peilingen beloven in alle geval een schitterend resultaat. Nieto heeft ongeveer 30 procent voorsprong op zijn tegenstanders.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees