Regering verlaagt loonlast van piloten

De regering wil 30 miljoen uittrekken voor verlaging van de loonlast van de piloten en ander vliegend personeel. De bedoeling is zo de in België gevestigde luchtvaartmaatschappijen gemakkelijker te laten concurreren met buitenlandse als Ryanair. Staatssecretaris voor Luchtvaart Melchior Wathelet (CDH) blijft nog discreet over het voorstel: Europa moet hier eerst nog zijn toestemming voor geven. Maar woordvoerster Isabel Casteleyn wil wel kwijt dat met de maatregel de loonlast voor de Belgische luchtvaartmaatschappijen verlaagd wordt naar het niveau van de buurlanden, maar niet tot op dat van Ierland.

'Dit is een stap in de goede richting', zegt woordvoerder Geert Sciot van Brussels Airlines. 'Want totnogtoe was dit onbespreekbaar.' Nochtans zijn zelfs al in Sabena-tijden voorstellen hierover gedaan. Sciot wijst erop dat als zijn maatschappij een piloot 100.000 euro bruto betaalt, ze daar nog eens 30.000 euro bovenop betaalt aan sociale lasten, terwijl de piloot netto 47.000 euro overhoudt. Een in Ierland gevestigde maatschappij betaalt 109.000 euro, en de piloot steekt netto 79.000 euro op zak.

Sciot beklemtoont dat de maatregel niet enkel Brussels Airlines, maar de hele Belgische luchtvaart ten goede komt. Ook Jetairfly, Thomas Cook Airlines en de in Luik gevestigde cargomaatschappij TNT zijn vragende partij.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees