'Ik wil niet dat mijn pestkoppen nu zelf worden gepest en bedreigd'

'Ik wil niet dat mijn pestkoppen nu zelf worden gepest en bedreigd'

Foto: STEFAAN BEEL

Het filmpje op Facebook waarin de 13-jarige Kayleigh uit Tielt gepest, geslagen en vernederd wordt door enkele medeleerlingen jaagt een golf van verontwaardiging door Vlaanderen. Kayleigh zélf is overdonderd door alle steun die ze krijgt. Ze is dankbaar, maar tegelijk is ze - net als haar moeder, die de video met opzet op het internet plaatste - bezorgd om haar pesters. 'Nu worden zij bedreigd en gepest. Dat is nooit onze bedoeling geweest.'

'Ik heb in enkele uren tijd meer dan driehonderd vriendschapsverzoeken gekregen op Facebook en het houdt niet op. Wat ik nu meemaak, is werkelijk ongelooflijk.' Kayleigh Vandeleene (13) is overdonderd door de vele steunbetuigingen. Het doet haar zichtbaar deugd. 'Ik ben blij dat de mensen nu gezien hebben hoe het is om gepest te worden, want zoiets wens je niemand toe. Zelfs je ergste vijand niet', zegt Kayleigh.

Vuist in het gezicht

Het choquerende filmpje, dat door de moeder van Kayleigh donderdagmiddag op Facebook werd gezet, heeft gisteren een golf van verontwaardiging losgemaakt. Kayleigh en haar moeder Michelle hadden nooit verwacht dat de video zoveel respons zou krijgen. Ze schrokken en waren gisteren eigenlijk niet van plan om er nog veel woorden aan vuil te maken. Toch wilde Kayleigh nog één keer uitleggen hoe ze de voorbije week het slachtoffer werd van zware pesterijen.

'Ik wachtte dinsdag op de bus aan het station toen ik plots door enkele leerlingen omsingeld werd. Die jongeren zitten op mijn school, maar komen uit een andere klas. Het zijn geen vriendinnen, want ik werd wel vaker door hen gepest. Maar tot dan toe enkel mentaal, terwijl het dinsdag echt fysiek werd. Zo erg had ik het nog nooit meegemaakt', zegt ze.

Op het vier minuten durende filmpje is te zien hoe de 15-jarige Kacey enkele keren venijnig trapt in de zij van Kayleigh. De pestkop trekt ook herhaaldelijk aan de haren van het meisje, en op het einde van het filmpje balt Kacey haar vuisten en klopt ze in het gezicht van haar slachtoffer.

Kayleigh doet niets, ze blijft gewoon zitten. 'Dat deed ik bewust, want ik ben zelf niet iemand die geweld durft te gebruiken. En ik hoorde hen zeggen dat ze niet goed konden motten omdat ik neerzat. Dus leek het me het veiligst om te blijven zitten.'

Toen de pesters het filmpje een dag later op YouTube plaatsten, liet Kayleigh het meteen aan haar moeder zien. 'Ik was in shock. Als je dat met je kind ziet gebeuren, barst je bijna in tranen uit. Het is huiveringwekkend. Al ben ik er wel trots op dat ze zich zo sterk heeft kunnen houden', zegt Michelle.

Makkelijk was dat niet, zegt Kayleigh. 'Het gevoel op dat moment is onbeschrijfelijk. Je voelt je zo slecht, dat kan je je gewoon niet inbeelden.'

De moeder van Kayleigh diende woensdag meteen een klacht in bij de politie en stapte ook naar de school toe. Maar ze besloot ook om het filmpje, dat de pesters zélf van het internet hadden verwijderd, opnieuw online te zetten.

Het filmpje was gistermiddag al meer dan 100.000 keer bekeken en gedeeld. Maar het ontketende ook een lawine van haatreacties aan het adres van de pesters. Voornamelijk tegen pestkop Kacey, tegen wie op Facebook zelfs haatgroepen werden opgericht. Ook haar adres en telefoonnummer werden publiek gemaakt. De politie moest zelfs haar gsm-nummer afsluiten omdat ze voortdurend belaagd en bedreigd werd.

Dubbel gevoel

Michelle zat daardoor gisteren met een dubbel gevoel over het filmpje. 'Ik heb het met de beste bedoelingen online gezet, maar het is een ander leven gaan leiden. Ik ben blij dat Kayleigh er veel steun door kreeg, dat het pesten gestopt is en dat er een discussie over pestgedrag ontstaan is. Maar ik heb die pesters en hun familie nooit iets willen aandoen. Dat zij nu worden lastiggevallen en bedreigd, was nooit de bedoeling.'

'Absoluut niet', zegt ook Kayleigh. 'Want nu maakt Kacey eigenlijk mee wat ik meemaakte: gepest worden. En ik weet hoe dat voelt, maar wens het niemand toe. Ook Kacey niet.'

Het filmpje is ondertussen weer van het internet gehaald. Kayleigh vindt wel dat de pesters gestraft moeten worden. Ze is daarom blij dat Kacey en Eline - het meisje dat alles filmde - wellicht van school worden gestuurd. Ook het parket van Kortrijk startte intussen een onderzoek. De pesters zullen zich mogelijk nog voor de jeugdrechter moeten verantwoorden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees