De capsule met de drie opvarenden landde, met een groot valscherm, in Binnen-Mongolië. Met helikopters en voertuigen kwam het bergingsteam ter plaatse om de crew op te pikken. De staatstelevisie sprak van een succesvolle landing.

Zondag heeft het trio, onder wie de 33-jarige Liu Yang als eerste Chinese taikonaute, aan boord van de Shenzhou de eerste Chinese manuele ruimtekoppeling uitgevoerd. Dit gebeurde aan de Tiangong-1 waaraan een week eerder automatisch was vastgeklonken.

'Tiangong 1, ons thuis in de ruimte, was gerieflijk en plezierig. We zijn erg trots op ons land', zei Liu Yang na de landing tegen staatszender CCTV.

China zei dat er met de bemande missie naar de ruimtemodule Tiangong 1 een grote stap is gezet in het ambitieuze Chinese ruimtevaartprogramma. De Shenzhou-9 werd gelanceerd precies 49 jaar nadat de Russin Valentina Teresjkova de eerste vrouwelijke astronaute uit de geschiedenis werd.

China wil later dit jaar opnieuw een bemande missie naar het ruimtestation sturen. In 2020 moet Tiangong 1 worden vervangen voor een permanent ruimtestation. Het land neemt geen deel aan het internationale ruimtestation ISS, omdat de Verenigde Staten hier bezwaar tegen aantekenen. Een Chinese maanreis behoort in de toekomst ook tot de mogelijkheden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees