AB InBev neemt Corona-brouwer over

AB InBev neemt Corona-brouwer over

Foto: Photo News

De Leuvense bierbrouwer AB InBev neemt het Mexicaanse Grupo Modelo, bekend van het merk Corona, volledig over. Het bedrijf heeft dik 16 miljard euro veil om de aandelen te verwerven die het nog niet in handen had, luidt het in een mededeling.

Maandag doken al geruchten op dat AB InBev een bod zou lanceren. De Leuvens-Braziliaanse brouwer, die onder meer de merken Jupiler, Stella Artois en Leffe in de portefeuille heeft, reageerde daarop door te zeggen dat er 'strategische gesprekken' liepen.

AB InBev had al een belang van 50 procent in Modelo, dat een marktwaarde heeft van zo'n 24,9 miljard dollar. De deal zou tegen het eerste kwartaal van 2013 rond moeten zijn.

Corona Extra

Grupo Modelo werd opgericht in 1925 en heeft een biercapaciteit van 70 miljoen hectoliter. Vorig jaar verkocht de groep 56 miljoen hectoliter bier. Het kroonjuweel is Corona Extra, het vijfde belangrijkste bier ter wereld. In 2010 was het goed voor 27,7 miljoen vaten, meer dan Brahma en Heineken, maar minder dan Budweiser (75,7 miljoen).

Dat kroonjuweel moet een 'wereldwijd vlaggenschip' vormen, naast Budweiser, luidt het in een mededeling. AB InBev ziet mogelijkheden voor groei buiten de VS en Mexico voor Corona.

De naam van Grupo Modelo blijft behouden, net als het hoofdkwartier in Mexico City. Modelo haalt een operationele cashflowmarge van 30 procent. Afgelopen jaar kwam de omzet uit op 5,24 miljard.

60 procent van de Mexicaanse markt

Door de overname verwerft AB InBev in één klap 60 procent van de Mexicaanse biermarkt. De andere 40 procent is in handen van Femsa, de Mexicaanse brouwer waarop Heineken twee jaar geleden voor zo'n 7 miljard dollar de hand legde.

In die brouwer had het oude Interbrew jarenlang een minderheidsbelang, maar had er nooit iets te zeggen. Toen de Belgen in 2004 samengingen met het Braziliaanse AmBev, werd de band met Femsa gelost.

Modelo wilde af van Leuvenaars

Hoewel Modelo al enkele jaren voor de helft in handen van de Leuvenaars is, staken de Mexicanen hun ontevredenheid over die deal nooit onder stoelen of banken. Toen InBev (de naam van de brouwer na de fusie tussen Interbrew en AmBev, red.) in 2008 het Amerikanse Anheuser-Busch (AB) overnam voor 52 miljard dollar, de grootste deal ooit in bierland, kwam een deel van Modelo in handen van de Belgen.

De Mexicaanse brouwer was sinds de jaren 90 immers voor 50 procent eigendom van AB. Modelo zag de Belgische overname echter niet zitten, en probeerde via een arbitrageprocedure te voorkomen dat AB zijn aandeel ook aan Leuven verkocht.

Tevergeefs, want de bierreus bezat negen van de negentien zitjes in de raad van bestuur van de Coronaproducent. Ten tijde van de transactie liet ceo Carlos Fernandez nog verstaan dat zijn bedrijf mogelijk van plan was om het aandeel van AB terug te kopen. De overige helft die AB InBev nu overneemt, is voor het merendeel familie-eigendom.

Wereldleider

Eerder dit jaar verwierf AB InBev via een Braziliaanse dochter al een meerderheidsbelang in de Dominicaanse brouwer Cervecería Nacional Dominicana (CND). Daarvoor werd zowat 1,24 miljard dollar (950 miljoen euro) neergeteld.

Door de overname van Modelo zal de groep zijn positie als wereldleider nog versterken, met een jaarlijks volume van 400 miljoen hectoliter bier en een geschatte omzet van 47 miljard dollar (38 miljard euro) dit jaar. De activiteiten zullen 24 landen omvatten, met 150.000 werknemers wereldwijd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees