Merkel: 'Filosofie van geen prestatie zonder tegenprestatie trouw gebleven'

Merkel: 'Filosofie van geen prestatie zonder tegenprestatie trouw gebleven'

Angela Merkel bij aankomst aan de gebouwen van de EU in Brussel Foto: AFP

De oplossing die gevonden werd voor de financiële problemen van Spanje en Italië ligt volledig in de lijn van de filosofie die Duitsland steeds heeft gehanteerd doorheen de eurocrisis. Dat verklaarde de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag. De landen krijgen een rechtstreekse lening van het Europees noodfonds, maar moeten in ruil nog secuurder besparen.

De zeventien leiders van de eurolanden vergaderden vannacht door tot in de vroege uurtjes om een akkoord te vinde over een reeks maatregelen die de positie van Spanje en Italië op de financiële markten op korte termijn moet verbeteren. Beide landen hadden hun goedkeuring van het nieuwe groeipact gekoppeld aan het bereiken van dat akkoord.

Merkel was vrijdagochtend bij aanvang van de tweede dag van de Europese Raad tevreden over de uitkomst van de onderhandelingen. Duitsland was vooral bang dat te veel versoepelingen voor Italië en Spanje de druk op de landen om stevige hervormingen door te voeren, zou wegnemen.

Nu tegelijk met de maatregelen voor de probleemlanden beslist werd dat het bankentoezicht gecentraliseerd wordt bij de Europese Centrale Bank, is dat probleem opgelost, stelt Merkel. 

'We zijn onze filosofie - geen prestatie zonder tegenprestatie - trouw gebleven', aldus de bondskanselier. 'We blijven volledig op het eerdere schema: prestatie, tegenprestatie, voorwaardelijkheid en controle."

Merkel moet vandaag wel nog steun vinden in het Duitse parlement, dat moet instemmen met het ESM-verdrag en het begrotingsverdrag.

Gecentraliseerd toezicht en rechtstreekse herkapitalisatie

De euroleiders beslisten donderdagnacht dat de Europese noodfondsen banken in de toekomst rechtstreeks zullen kunnen herkapitaliseren. De eurolanden kunnen voortaan ook onder voorwaarden obligaties van probleemlanden opkopen. Ze kwamen ook overeen om hun positie van bevoorrecht schuldeiser te laten vallen. In ruil komt er een gecentraliseerd Europees bankentoezicht.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees